cuketovy nakyp_2

Cuketový nákyp

Keďže tento rok sme mali bohatú úrodu cukety, skúšala som z nej slané i sladké recepty (recept na sladký cuketový koláč s kokosom nájdete TU.) Tento cuketový nákyp môžete podávať buď ako hlavné jedlo alebo len tak ako pochúťku, keď na vás príde hlad :)

POTREBUJEME

ZÁKLADNÉ SUROVINY
  • cuketa – 500 gramov,
  • tvrdý syr – 200 gramov,
  • jarná cibuľka – 3 ks,
  • klobása – 1 nožička,
  • rajčina – 2 ks,
  • vajce – 3 ks,
  • kyslá smotana alebo biely jogurt – 1 kelímok,
  • olej – 1 dcl,
  • polohrubá múka na zahustenie – cca 2-3 PL,
  • prášok do pečiva – 1 ks,
  • cesnak – 2 strúčiky,
  • maslo na vymazanie a strúhanka na vysypanie plechu
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • vegeta,
  • petržlenová vňať

POSTUP

Pekáč alebo plech, v ktorom budeme cuketový nákyp piecť si vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Pripravíme si misu. Cuketu ošúpeme a vydlabeme z nej vnútro (ak je mladá, ako som mala ja, netreba ju šúpať ani vydlabávať) a nastrúhame ju na strúhadle na hrubo. Ďalej k nej pridáme polovicu nastrúhaného syra (zvyšok si necháme na posypanie navrch), najemno nakrájanú mladú cibuľku, na kocky nakrájanú nožičku klobásy, kyslú smotanu/biely jogurt, vajcia, na kocky nakrájanú rajčinu a pretlačené strúčiky cesnaku. Ďalej pridáme prášok do pečiva, olej, nasekanú čerstvú petržlenovú vňať (alebo sušenú), dochutíme soľou, mletým čiernym korením, vegetou. Zmes zahustíme polohrubou múkou a všetko spolu poriadne premiešame. Nákyp dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C po dobu cca 1 hodiny.cuketovy nakyp_3Pár minút pred koncom pridáme na nákyp zvyšok strúhaného syra a necháme ho zapiecť do chrumkava.cuketovy nakyp_4 Podávame buď ako hlavné jedlo s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom alebo len tak ako olovrant :)cuketovy nakyp_2 cuketovy nakyp

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

Potešte ma vašim komentárom k tomuto receptu :)