11291767_10205921195223132_1977089602_n

Domáce langoše so špaldovou múkou

Keďže sa stále nachádzam doma na Slovensku a mala som chuť na langoše od mamičky, tak som ju poprosila, či ich pripraví, no a dnes sa mi želanie splnilo a mali sme ich na obed. Langoše som nikdy neskúšala robiť ale dnes som si od maminy vypýtala recept a odpozorovala som aj postup ich výroby a poviem vám, nie je to nič zložité a už sa osmelím a vyskúšam ich pripraviť aj ja mne a môjmu Jurkovi :-)

potrebujeme

základné suroviny
  • múka hladká – pšeničná a špaldová (pol na pol) – 1 kg,
  • droždie – 50 gramov,
  • rasca drvená – 2 ČL,
  • kryštálový cukor – 1 PL,
  • soľ – 3 ČL
  • olej na vyprážanie
na dochutenie podľa svojej chuti
  • cesnak,
  • kečup,
  • tatárska omáčka,
  • strúhaný syr

postup

Do hlbšej misy si postupne dáme všetky suroviny, t. j. múku (my sme použili 500 gramov klasickej hladkej múky a 500 gramov špaldovej hladkej múky), pridáme droždie – keďže mamina nemala dostatočné množstvo čerstvého, použili sme kombináciu čerstvého a sušeného droždia, t.j. 25 gramov čerstvého a 7 gramov sušeného, ktoré zodpovedá 25 gramom čerstvého droždia. Ďalej pridáme kryštálový cukor, soľ a rascu. Vypracujeme cesto (ani nie príliš tuhé ale ani nie moc riedke). Mamina cesto vypracováva pomocou mixéra, ja robím všetko ručne :)

Hotové cesto v miske prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto vykysnúť približne na 35 minút. Keď nám cesto pekne zväčší svoj objem, ideme si pripraviť malé bochníčky, z ktorých budeme robiť langoše. Bochníčky tvarujeme pomocou rúk do veľkosti cca ako broskyňa alebo väčšia rajčina. Z tejto dávky by vám malo vyjsť tak 11-12 bochníčkov, nám vyšlo tých 11 ks :)11354953_10205921110301009_1282447827_nHotové bochníčky necháme ešte na pracovnej doske podkysnúť takých 15 minút a následne rukami tvarujeme langoše. Cesto ťaháme od stredu do strán a tvarujeme z neho kruh približne rovnakej hrúbky po celom povrchu. Takto to robila moja mamina :-)11349867_10205921194503114_2015325577_nVytvarovaný langoš vložíme do vriaceho oleja. Ak sa nám zvrchu nafúkne, jednoducho ho prepichneme vidličkou. Langoš smažíme v oleji z oboch strán do zlatohneda.11354741_10205921194623117_1306144601_nHotové langoše podávame s čímkoľvek podľa chuti. Ja som si ho potrela cesnakovou pastou, na ktorú recept pridám neskôr :-) , ďalej som ho doplnila postrúhaným syrom, tatárskou omáčkou a dozdobila kečupom. 11291767_10205921195223132_1977089602_n

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

Potešte ma vašim komentárom k tomuto receptu :)