pletenka psenicno razna

Domáce pletenky pšenično-ražné

Recept na domáce pletenky sa na mojom blogu už nachádza – domáce pletenky a uzlíky. Dnes som však musela troška zaimprovizovať, pretože nemáme mlieko a nemala som ani dostatok hladkej múky. Vyskúšala som teda alternatívny recept a čuduj sa svete, pletenky sú krásne nadýchané a vláčne. Inšpirujte sa aj vy týmto obmeneným receptom na domáce pletenky.

POTREBUJEME

Základné suroviny
  • múka hladká – 350 gramov,
  • múka ražná – 150 gramov,
  • vlažná voda – 250 ml,
  • sušené droždie – 1 sáčok, alebo čerstvé droždie – 1 ks,
  • vajce – 2 ks (jedno do cesta, jedno na potieranie pleteniek),
  • olej – 80 ml – ja používam olivový určený na pečenie, môžete použiť však aj obyčajný
  • soľ – 1/2 ČL,
  • kryštálový cukor – 1/2 ČL

TIP: Bezlepkovú variantu múky môžete kúpiť online na babickinazahrada.sk

Na dozdobenie podľa svojej chuti
  • mak,
  • sezamové zrniečka,
  • rasca celá,
  • hrubozrnná soľ

POSTUP

Do malej misky (nejaká pudingová alebo tak) si dáme troška vlažnej vody (tak polovičku z 250 ml), do ktorej vysypeme sušené droždie, alebo rozmrvíme čerstvé, pridáme cukor a premiešame. Necháme vzísť kvások. Pre tých, ktorí idú piecť svoje domáce pečivo po prvýkrát, odporúčam prečítať si môj recept na domáce pletenky a uzlíky (je tam všetko presne popísané a aj presne pofotený postup pletenia – keďže to už na stránke raz mám, tak sa nebudem opakovať :-) ).

Do väčšej misy si dáme múku – pšeničnú hladkú a ražnú, pridáme soľ, olej, rozbijeme jedno vajíčko, dolejeme zvyšok vody a pridáme kvások. Vypracujeme cesto, ktoré sa nám možno bude troška lepiť na ruky, ale to nevadí, ja mám na to fintu – keď sa mi cesto priveľmi lepí na ruky, tak si ich navlhčím vlažnou vodou a potom je to oveľa lepšie a menej sa lepí :-) .

Cesto miesime aspoň pár minútiek (malo by sa najlepšie aspoň 5 minút a síce som to nikdy neodstopovala, myslím si, že ho miesim tak maximálne 3 minúty :D ).

Vymiesené cesto vložíme do misy, ktorú si jemne potrieme olejom a vrch cesta pomúčime. Ja cesto vkladám vždy do tej istej misy, v ktorej som ho miesila, takže poriadne povytieram okraje misy od cesta, aby som ho čo najviac nalepila na guľu z cesta.

Uložené cesto v mise dáme na teplé miesto vykysnúť na približne hodinu. Mne sa najviac osvedčilo miesto na zosilovači :-D , ktorý máme k súprave reprákov. No a prečo? Lebo je na ňom úžasne teplúčko a aj môjmu cestíčku sa tam dnes prenáramne páčilo. Jednoducho zabalím misu do tenkej deky a položím ju na zosilovač. Ale nemusíte všetky takto vystrájať, stačí, keď cesto v miske zakryjete utierkou a dáte ho napríklad pod paplón :-) .

Keď nám cesto vykysne – malo by zväčšiť svoj objem cca dvojnásobne, tak si ho vyklopíme na jemne pomúčenú pracovnú dosku. Neviem, čím to dnes bolo, ale cesto som mala úžasne nafúknuté a vláčne, tak sa mi s ním troška ťažšie pracovalo, lepilo sa mi na ruky, takže bolo treba ich častejšie namúčiť, ale pletenky som mala hotové raz-dva. Ešte raz pripomínam, presný fotopostup pletenia je uvedený v recepte na domáce pletenky a uzlíky (pre zobrazenie receptu, prosím, kliknite na zvýraznené slová :-) ).

Z daného množstva cesta som spravila 6 pletienok, t. j. treba si ho rozdeliť na 6 približne rovnakých častí (nemusia byť na chlp presné, z toho sa predsa nestriela, pokial teda nechcete ísť na súťaž o najkrajšie a najsúmernejšie pletenky na svete :D ) a zapletať, tak ako ja v minulom recepte.

Upletené pletenky dáme na plech na papier na pečenie a necháme ešte pár minút podkysnúť, aby sa nám spletené časti spojili. Ja som po upletení zapla rúru, aby sa mi vyhriala, takže za ten čas, čo sa zohrievala na 200 stupňov, som nechala pletenky podkysnúť. Zvyčajne im však môžeme dopriať na podkysnutie tak 15 minút :-) .

Podkysnuté pletenky potrieme rozšľahaným vajíčkom a ozdobíme podľa seba. Ja som na 2 pletenky dala mak, na 2 pletenky sezam a na zvyšné 2 celú rascu. Šup do rúry. Pečieme 15 minút (alebo podľa potreby dlhšie) a upečené pletenky dáme na mriežku vychladnúť.

pletenky psenicno raznepletenka psenicno raznapletenka razna

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

2 thoughts on “Domáce pletenky pšenično-ražné

    • simonka says:

      Nevidim dovod, preco by sa nemali, urcite budu aj Vase krasne :-) Kludne poslite foto, ked upeciete :-) Mozte napriklad aj na facebook Veselej panvicky do spravy alebo cez e-mail.

Potešte ma vašim komentárom k tomuto receptu :)