farebny salatik

Farebný zeleninkový šalátik

Ďalši zo zbierky receptov od pani ZUZANKY :-) Keďže ja zbožňujem šaláty v akejkoľvek podobe a v poslednom čase som si zvykla piecť domáci chlebík, s radosťou vyskúšam každú novú inšpiráciu a obmenu verzií šalátov, ktoré už poznám. Tento je zasa niečím zaujímavý a jedinečný. Nech sa páči, vyskúšajte si ho doma pripraviť aj vy. 

potrebujeme

základné suroviny
  • čínska kapusta – 1 ks,
  • rajčiny – stredne veľké 2-3 ks,
  • reďkovka – zväzok (cca 6-8 kúskov),
  • paprika červená hrubá – 1 ks,
  • paprika žltá hrubá – 1 ks,
  • sterilizovaná kukurica – 1 malá konzerva,
  • sterilizovaný hrášok – 1 malá konzerva,
  • kyslá smotana – 250 gramov,
  • syr balkánskeho typu – 150 gramov,
  • tvrdý syr – 150 gramov,
  • horčica – 1 PL,
na dochutenie podľa svojej chuti
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • cesnak

postup

Tento postup bude veľmi stručný a jasný, pretože tu nie je veľmi čo riešiť a vysvetľovať, takže, pripravíme si veľkú misu, v ktorej sa nám šalátik bude najlepšie miešať a ideme na to…

Čínsku kapustičku si nakrájame na pásiky a dáme do misy. Rajčiny a farebné papriky si nakrájame na menšie kúsky – kto má ako rád, mne to najviac chutí, keď je to pokrájané na čo najmenšie kúsočky, takže sa s tým troška babrem a krájam a krájam :-D . Pani Zuzanka mi dala tip, že redkvičky strúha na strúhadle, takže som sa nechala inšpirovať a urobila to tak isto, ale je to na vás, môžete ich klasicky pokrájať tak, ako zvyšok zeleniny. Pokrájanú zeleninu vložíme do misy a pridáme scedenú kukuricu a hrášok.

Ďalej si pripravíme syr. Tvrdý syr – Eidam alebo akýkoľvek iný (ja používam Cheddar, lebo ten tu v Anglicku fičí a moc ho ľúbime :-) ) si nastrúhame do misy ku zelenine. Syr balkánskeho typu stačí jednoducho rozdrobiť prstami, keďže je mäkký a netreba ho ani krájať.

Ďalej ku všetkému pridáme kelímok kyslej smotany, horčicu a do šalátu pretlačíme cesnak podľa chuti (najskôr som pretlačila 3 strúčiky ale zdalo sa mi to málo a keďže cesnak ľúbim a nemám s ním problém, tak som doložila ešte 2 menšie strúčiky).

Šalátik dochutíme podľa potreby soľou a mletým čiernym korením, dôkladne premiešame a dáme zachladiť do chladničky. Neskôr podávame ozdobený petržlenovou vňaťou :-)farebny zeleninkovy salatik farebny salatikKeďže som k šalátiku nepripravovala žiadne mäso, tak som upiekla aspoň výborný domáci chlebík :-)
farebny salatik a chleba

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

Potešte ma vašim komentárom k tomuto receptu :)