11051432_10205310529516871_2019202662_n (1)

Hovädzie na šampiňónoch

Toto jedlo úplne zbožňujem. Síce príprava hovädzieho trvá dlhšie, ako príprava iných druhov mäsa (ak máte tlakový hrniec, tak možno ani nie, ale ja ho zatiaľ nemám), výsledok stojí za to. Mäkké, rozpadajúce sa mäsko, výborná šťava, hríbiky… mmmm :-) 

potrebujeme

základné INGREDIENCIE
  • hovädzie mäso – najlepšie zo stehna – 700 gramov,
  • cibuľa – 1 väčšia,
  • cesnak – 4 strúčiky,
  • bravčová masť – kúsok na opraženie cibule, prípadne olej
  • šampiňóny – čerstvé alebo mrazené – pokrájané na kúsky – 250 gramov,
  • kukuričný škrob/kukuričná múka/hladká múka – na zahustenie – 2 PL
na dochutenie podľa svojej chuti
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • mletá červená paprika,
  • mletá rasca

POstup

Do hrnca si dáme roztopiť kúsok bravčovej masti, prípadne ak používame olej, tak dáme ten. Na rozpálenej masti/oleji si sprudka opečieme z oboch strán mäso nakrájané na rezne. Zatiaľ si na drobné kúsky nakrájame cibuľu. Keď nám mäsko pustí šťavu, vyberieme ho na tanier a do výpeku dáme opražiť cibuľu. Pridáme všetky koreniny a pretlačený alebo na kúsky pokrájaný cesnak. Mäso vrátime späť do hrnca, zalejeme ho vodou a prikryté pod pokrievkou necháme približne 2 hodiny dusiť. Dokopy som mäso robila 3 hodiny, no ak máte tlakový hrniec, doba dusenia sa vám skráti približne o polovicu, t. j. do hodinky a pol by ste mali mať všetko hotové :-)

www.bionatural.sk

Po 2 hodinách som pridala nakrájané mrazené šampiňóny a nechala všetko spolu dusiť ďalšiu hodinu. Chvíľami som už aj nadávala,  na čo som sa to ja zase dala, ale nakoniec sa oplatilo čakať tri hodiny, pretože mäsko bolo úžasné mäkké, až sa rozpadalo na tanieri.

Po dovarení mäsa odporúčam ochutnať šťavu a keď tak ju ešte dochutiť soľou, či korením a všetko zahustiť škrobom alebo múkou. Ja som použila kukuričnú múku rozmiešanú v pol deci vody, ktorú som vyliala do hrnca úplne na záver a premiešala. Šťava je teraz pekne hustá :-)

Panvička radí

K tomuto mäsku na šťave sa najlepšie hodí ryža, slovenská ryža či tarhoňa. Keďže v Anglicku budem asi ťažko hľadať slovenskú ryžu :-), tak som ako prílohu urobila Basmati ryžu, ktorú som si veľmi obľúbila. Basmati ryžu varím tak, že na šálku ryže dávam šálku a pol vody, pričom ryžu si najskôr nechám 30 minút namočenú vo vlažnej vode, potom ju sdecím, dám do hrnca, zalejem vodou, prikryjem pokrievkou, privediem k varu, plameň stíšim na najslabší stupeň a takto prikryté nechám cca 10-12 minút  dusiť, pokým sa voda z hrnca úplne neodparí a následne nechám ešte ďalších 10 minút odstavené z plameňa zakryté pokrievkou dojsť.

Ako príloha k mäsu a ryži je vhodný uhorkový šalát, na ktorého prípravu potrebujeme:

  • šalátovú uhorku,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • ocot/citrónovú šťavu – ja tu klasický ocot neviem zohnať, takže som použila citrón a je to na nepoznanie od octovej zálievky,
  • kryštálový cukor

Šalátovú uhorku ošúpeme a nastrúhame na strúhadle, ktorý používame na syr. Vložíme do hlbšej misky.

V šálke si pripravíme zálievku, kde do približne pol deci vody dáme podľa svojej chuti soľ, mleté čierne korenie, kryštálový cukor a ocot, respektíve citrónovú šťavu. Uhorky v miske zalejeme a takto pripravený šalát necháme pár minút odstáť a následne môžeme servírovať v miske k pripravenému jedlu.

11051405_10205310529236864_981280826_n
11015463_10205310529716876_2084626961_n

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

Potešte ma vašim komentárom k tomuto receptu :)