Lahodná kapustnica aneb couračka
Recept na túto polievku som náhodou našla, keď som dostala chuť na kyslú kapustu a tak som sa ho rozhodla vyskúšať. Doma mama vždy varieva kapustnicu pred Vianocami, niekedy až na Silvestra, no recept je troška iný. Preto som si povedala, že by bolo fajn vyskúšať aj túto českú variantu s názvom, ktorý ma ešte doteraz rozosmieva – couračka 😀 Nech sa páči, podelím sa o recept samozrejme aj s vami! 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- cibuľa – 1 ks (veľká),
- bravčová masť/sadlo – 3 PL,
- kyslá kapusta – 500 gramov,
- voda – 750 ml,
- zemiaky – 4-5 ks (stredne veľké),
- hladká múka – 2 PL,
- sladká smotana – 200 ml,
- slanina – 100 gramov,
- maslo – 2 PL
Na dochutenie podľa svojej chuti
- kryštálový cukor,
- soľ,
- bobkový list – 2-3 ks,
- rasca celá,
- celé čierne korenie,
- nové korenie,
- mletá sladká paprika
Pri niektorých koreninách neuvádzam množstvo, pri iných dávam množstvo len orientačne, pretože každý má rád inak dochutené jedlo, preto nechám na vás, koľko soli, mletej papriky atď. použijete 🙂
POSTUP
Pripravíme si hrniec, v ktorom necháme roztopiť bravčovú masť, na ktorej následne speníme nadrobno pokrájanú cibuľu. Keď cibuľka chytí krásnu zlatohnedú farbu, pridáme k nej kyslú kapustu (ja kapustu nepreplachujem, máme radi poriadne kyselé, no niekto ju pred varením preplachuje v studenej vode – je to na vás) a zalejeme vriacou vodou (ktorú si necháme zovrieť napr. v rýchlovarnej konvici). Pridáme soľ, štipku cukru a kapustu varíme domäkka – nemalo by to trvať dlho, cca 15-20 minút.
Zatiaľ si pripravíme ďalší hrniec, tentokrát väčší, pretože v ňom sa bude variť finálna polievka – ja som použila 5 litrový, do ktorého si dáme variť očistené a na kocky pokrájané zemiaky so soľou, rascou, bobkovým listom, celý čiernym korením a novým korením. Keď už budú zemiaky skoro mäkké, korenie môžeme vybrať. V šálke alebo v menšej nádobe si rozmiešame múku so sladkou smotanou a túto zmes vylejeme do hrnca, v ktorom sa nám varili zemiaky vo vode spolu s koreninami. Dôkladne premiešame a necháme prevrieť. Následne pridáme uvarenú kapustu z nášho prvého hrnca spolu s tekutinou a polievku zjemníme kúskom masla. Posledným krokom pri príprave tejto chutnej polievky je pridanie opečenej slaninky. Tú som nakrájala na menšie kocky a uškvarila na panvičke. Jemne som ju posypala mletou červenou paprikou, premiešala a pridala do polievky.
Táto polievka mi veeeeeľmi pripomína svojou chuťou segedín, akurát nie je taká hustá, nepodáva sa s knedlou (i keď som na ňu mala chuť) a sú v nej navyše i zemiaky. Na obed som pozvala aj kamarátku z Čiech, ktorá si polievku veľmi pochvaľovala a povedala, že je výborná a chutí jako od maminky 🙂 😀 Vyskúšajte ju tiež! Neoľutujete, priatelia! 🙂