penne so sunku a besamelom_2

Penne so šunkou a bešamelom

Keď som minulý týždeň robila canellonni s ragú a bešamelom, spravila som omylom viac bešamelu (dvojnásobnú dávku :-D ), odložila som ho do hrnca do chladničky a dnes som ho využila na zapekané cestovinky a jednoduchý obed bol na svete :)

POTREBUJEME

ZÁKLADNÉ SUROVINY 
  • cestoviny penne – 300 gramov (v surovom stave),
  • cibuľa – 1 menšia,
  • šunka – 150 gramov,
  • parmezán – 150 gramov,
  • bešamel (recept nižšie),
  • olej
Na bešamel potrebujeme
    • maslo – 25 gramov,
    • múka – 25 gramov,
    • mlieko – 300 ml,
    • strúhaný syr – 150 gramov
    • mletý muškátový oriešok – 1 ČL
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
  • soľ,
  • mleté čierne korenie

POSTUP

Cestoviny si dáme uvariť podľa návodu na obale. Zatiaľ si na panvici na oleji orestujeme jednu menšiu cibuľu. Pridáme k nej na kocky nakrájanú šunku a ešte pár minút podusíme. Ďalej si pripravíme bešamel.

Ďalej si pripravíme bešamel. Do menšieho hrnca dáme roztopiť kúsok masla. Keď sa maslo roztopí, poprášime ho múkou, dôkladne premiešame a túto zmes zalejeme mliekom. Na slabom plameni počas stáleho miešania si pripravíme bešamel. Omáčka postupne začne byť hustejšia a hustejšia, nezabúdajme ju však neustále miešať, aby sa nám nevytvorili hrudky a omáčka sa nezačala lepiť na dno hrnca. Keď mlieko s múkou zhustne, pridáme nastrúhaný syr a muškátový oriešok. Premiešame, odstavíme z plameňa.

Pripravíme si pekáč, ktorý vymažeme maslom. Uvarené cestoviny zlejeme a pridáme ich na panvicu k orestovanej cibuľke a šunke. K cestovinám pridáme bešamel, dochutíme soľou a mletým čiernym korením a všetko spolu dôkladne premiešame. Takto pripravené cestoviny premiestnime na maslom vymazaný pekáč a ešte ich posypeme parmezánom. Penne so šunkou a bešamelom dáme zapiecť do rúry na cca 180°C po dobu 20 minút alebo podľa potreby aj dlhšie. penne so sunkou a besamelom penne so sunku a besamelom_2 penne so sunkou a besamelom_3

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

Potešte ma vašim komentárom k tomuto receptu :)