cannelloni plnene s ragu_6

Plnené cannelloni s ragú a bešamelom

Tento recept je podobný ako talianske lasagne, no ragú som tentokrát o niečo vylepšila. Kombinácia cestovín cannelloni, mäsovo-zeleninového ragú a bešamelu je proste vynikajúca. Veď posúďte sami :)

POTREBUJEME

ZÁKLADNÉ SUROVINY na CANNELLONI PLNENÉ S ragú
  • cannelloni – 250 gramový balíček (v mojom bolo 20 ks)
  • mleté mäso – mix hovädzieho a bravčového – 500 gramov,
  • parmezán – 100 gramov,
  • kúsok masla + olej na opraženie cibule
  • cibuľa – 1 ks,
  • cesnak – 2 strúčiky,
  • mrkva – 1 ks,
  • šampiňóny – 3 ks,
  • stonkový zeler – 2 stonky,
  • lúpané posekané paradajky – 800 gramov – ja som použila 2 tieto konzervy rajčín s bazalkou CIRIO CAN VEG POLPA BASILICO TOMATO 400g_1-500x445
    ZÁKLADNÉ SUROVINY NA BEŠAMEL
    • maslo – 25 gramov,
    • múka – 25 gramov,
    • mlieko – 300 ml,
    • strúhaný syr – 150 gramov
    • mletý muškátový oriešok – 1 ČL
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • sušená bazalka,
  • oregano

POSTUP

Najskôr si pripravíme ragú. Cibuľu a cesnak si očistíme a nakrájame  nadrobno. Do hlbšieho hrnca si dáme roztopiť kúsok masla spolu s olejom.  Cibuľu a cesnak dáme opražiť a zatiaľ si nakrájame mrkvu, stonkový zeler a šampiňóny. Ja som ich pokrájala nadrobno, no kto chce, môže mrkvu aj nastrúhať. Všetko pridáme k orestovanej cibuli s cesnakom. Ďalej pridáme mleté  mäso, ktoré sprudka osmahneme dohneda. Pridáme soľ, mleté čierne korenie, bazalku a oregano. Na záver pridáme posekané rajčiny, dôkladne premiešame, podľa potreby podlejeme trochou vody a prikryté necháme dusiť približne 40 minút.

Keď sa nám ragú uvarí, pripravíme si bešamel. Do menšieho hrnca dáme roztopiť kúsok masla. Keď sa maslo roztopí, poprášime ho múkou, dôkladne premiešame a túto zmes zalejeme mliekom. Na slabom plameni počas stáleho miešania si pripravíme bešamel. Omáčka postupne začne byť hustejšia a hustejšia, nezabúdajme ju však neustále miešať, aby sa nám nevytvorili hrudky a omáčka sa nezačala lepiť na dno hrnca. Keď mlieko s múkou zhustne, pridáme nastrúhaný syr a muškátový oriešok. Premiešame, odstavíme z plameňa.

Pripravíme si zapekaciu misu. Jej dno vymažeme trochou masla a po celom povrchu nanesieme trocha omáčky (len tak aby bolo dno pekáča pokryté tenkou vrstvou omáčky).cannelloni Jednotlivé cannelloni plníme postupne mäsovo-zeleninovým ragú a ukladáme na omáčku. Cannelloni plníme kávovou lyžičkou a ukladáme ich tesne vedľa seba jednu po druhej.
cannelloni plnene s ragucannelloni s raguPo naplnení by nám malo zostať ešte trocha ragú, ktoré nanesieme po povrchu cestovín.
cannelloni plnene s ragu_2 Na záver nanesieme vrstvu bešamelu, zapekaciu misu prikryjeme alobalom alebo vrchnákom a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C po dobu 35 minút. cannelloni plnene s ragu_3Po tomto čase alobal odokryjeme, na bešamel nasypeme strúhaný parmezán a necháme zapiecť cca 10-15 minút podľa potreby.cannelloni plnene s ragu_4Plnené cannelloni s ragú a bešamelom necháme chvíľu stuhnúť, aby sa nám dali ľahšie naservírovať. Ospravedlňujem sa za fotky na tanieri, no naozaj neviem, ako takéto jedlo naložiť na tanier tak, aby vyzeralo vábivo a úhľadne :-D No chuť je naozaj vynikajúca a nedá sa slovami opísať! :-) Veď vyskúšajte ;-)
cannelloni plnene s ragu_6 cannelloni plnene s ragu_8

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

Potešte ma vašim komentárom k tomuto receptu :)