segedinsky gulas_2

Segedínsky guláš

Po prvýkrát v mojom živote (ja viem, hanba mi :D ) som sa rozhodla uvariť segedínsky guláš. Výsledok dopadol skvelo a veľmi sme si pochutili. Receptík samozrejme zdieľam aj s vami. Nech sa páči. Vynikajúci segedínsky guláš.

POTREBUJEME

ZÁKLADNÉ SUROVINY
  • bravčové mäso – pliecko – 500 gramov,
  • kyslá kapusta – 750 gramov,
  • cibuľa – 1 ks – väčšia,
  • smotana sladká (na varenie) – 500 ml,
  • bravčová masť – 2 PL,
  • múka na zátrepku – 1 PL,
  • mlieko – 1 dcl
na dochutenie podľa svojej chuti
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • rasca mletá,
  • mletá červená paprika,
  • kryštálový cukor

POSTUP

Pripravíme si veľký hrniec, v ktorom budeme segedín variť. Najskôr si očistíme cibuľu, ktorú nakrájame na menšie kocky. Do hrnca dáme roztopiť bravčovú masť, na ktorú dáme túto cibuľu opražiť. Zatiaľ si nakrájame mäso – na väčšie kocky. Keď je cibuľa mierne opražená, pridáme k nej mäso, poprášime ho mletou rascou a soľou, pár minút orestujeme, aby sa mäsko zatiahlo a pustilo šťavu, podlejeme ho ešte troškou vody a necháme pod pokrievkou dusiť cca 45 minút.

Kyslú kapustu nikdy nepremývam a do jedál ju dávam rovno aj so šťavou (ako ste si už možno všimli v niektorých mojich receptoch z kapusty), no komu sa zdá príliš kyslá, nech ju kľudne prepláchne pod vodou a vyžmýka. Ak je kapusta nakrájaná na menšie rezance, pridáme ju k mäsu, v prípade potreby ju ešte pokrájame na menšie kúsky. Posypeme mletou červenou paprikou, podlejeme vodou, dôkladne premiešame a opäť necháme prikryté dusiť. V prípade potreby dolievame vodou, aby nám kapusta a mäso na dne hrnca neprihoreli.

Keď sú už kapusta aj mäso mäkké, do hrnca prilejeme sladkú smotanu na varenie. Ďalej si v šálke dôkladne rozmiešame múku v troške mlieka a pridáme do hrnca. Poriadne premiešame, dochutíme soľou, kto chce, môže aj mletým čiernym korením a v prípade, že je segedín moc kyselý, je dobré dochutiť ho aj kryštálovým cukrom. Segedínsky guláš je teraz hotový a môžeme ho podávať s knedľou (na ktorú recept bohužiaľ ešte nemám, lebo stále som sa neodhodlala ju vyskúšať :( takže u nás stále letí tá kupovaná, no tentokrát sa nám podarilo kúpiť fakt veľmi dobrú, mäkkú a vláčnu, takže keď vám môžem odporučiť, bola to ručne vyrábaná Slatinská tradičná parená knedľa z Kauflandu a bola naozaj super :) )segedinsky gulas_2 segedinsky gulas_3 segedinsky guláš

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

Potešte ma vašim komentárom k tomuto receptu :)