Povedala som si, že keď už viem urobiť domáce rohlíky, bagetky i pletenky, tak predsa budem vedieť upiecť aj chlieb, no a keď budem vedieť upiecť chlieb, budem sa považovať za pokročilú kuchárku-pekárku Dnes som svoju výzvu prijala. Posúďte sami, či som ju zvládla dobre, alebo som zlyhala. Nechcem sa chváliť, ja si však myslím, že som to zvládla na jednotku
Potrebujeme
Základné suroviny
- ražná múka – 250 gramov,
- pšeničná chlebová múka hladká – 200 gramov,
- plnotučné mlieko – 175 ml,
- voda – 175 ml,
- hnedý cukor – 2 PL,
- sušené droždie – 7 gramov,
- morská soľ – 1 PL,
- rasca celá – 2 ČL,
- slnečnicový olej – na potieranie
postup
Do menšieho hrnca si dáme mlieko, vodu a cukor. Pomaličky zohrievame a miešame, až kým sa cukor úplne nerozpustí. Vtedy môžeme hrniec stiahnúť z plameňa a tekutinu naliať do misky. Do tekutiny vysypeme sáčok sušeného droždia, premiešame a necháme 10 minút prikryté utierkou. Po chvílke sa nám v miske na povrchu urobí pekná pena.
Ražnú i pšeničnú múku si dáme do misy, v ktorej budeme robiť cesto. Primiešame soľ a rascu. V strede si urobíme jamku, do ktorej vylejeme kvások (mlieko, voda, cukor, droždie) a poriadne premiešame vareškou a následne rukami miesime cesto na jemne pomúčenej pracovnej doske. Ak sa nám na ruky cesto lepí, jemne si ich natrieme olejom alebo opláchneme v teplej vode (dosť to pomáha) a s takto mokrými rukami sa nám bude s cestom oveľa lepšie pracovať
Vymiesené cesto vložíme do olejom vymastenej misy (ja ho vždy vkladám do tej istej, v ktorej som ho miesila), jeho povrch taktiež jemne potrieme olejom a takto pripravené cesto prikryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na hodinu a pol kysnúť. Cesto by malo svoj objem minimálne zdvojnásobiť.
Keď nám cesto krásne vykyslo, opäť ho dáme na jemne pomúčenú pracovnú dosku a minimálne minútku premiesime.
Pripravíme si formu na pečenie, do ktorej si vložíme papier na pečenie a cesto – buď to z neho vytvarujeme rukou okrúhly bochník alebo použijeme inú formu, ktorú máme k dispozícii – ja som napríklad použila tú istú pozdĺžnu formu, ktorú som použila aj na banánovník.
Na takto vytvarovanom chlebíku urobíme ostrým nožom 4 zárezy, opäť ho jemne potrieme olejom a necháme kysnúť ďalších 40 – 50 minút. Cesto by malo opäť zdvojnásobiť svoj objem.
Rúru si vyhrejeme na 180 stupňov a do jej stredu vložíme chlieb. Pečieme 40 minút. Po upečení chlieb vytiahneme z rúry na mriežku, prikryjeme ho utierkou a necháme vychladnúť približne 20 minút. Podávame napríklad s avokádovou nátierkou