Keď sme boli včera v obchode, usmievali sa na mňa z regála krásne veľké šampiňóny. Hneď som si spomenula na môj obľúbený a celkom jednoduchý recept, vhodný na ľahký obed a tak som ich kúpila a sobotný obed bol vymyslený. O recept sa samozrejme podelím aj s vami
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- veľké šampiňóny – podľa počtu osôb (minimálne 2 ks na osobu) – ja som použila 6 ks,
- cibuľa – 1 stredne veľká,
- šunka – 200 gramov,
- tavený syr – 1 črievko,
- tvrdý syr – eidam alebo iný – 100 gramov,
- olej
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- mleté čierne korenie
POSTUP
Najskôr si očistíme cibuľu, ktorú nakrájame na drobné kúsky. Na panvicu dáme rozpáliť olej. Nakrájanú cibuľu na ňom orestujeme a pokým sa cibuľa restuje, očistíme si šampiňóny. Tie dôkladne umyjeme a veľkou lyžicou z nich vydlabeme nožičky a vnútro, aby sa nám zo šampiňónov vytvorili také malé “misky”, do ktorých budeme dávať plnku. Vydlabané vnútro spolu s nožičkami zo šampiňónov nadrobno nasekáme a pridáme k restovanej cibuľke.
Následne nakrájame šunku na kocky a pridáme na panvicu. Tavený syr z črievka vytlačíme k šampiňónom s cibuľkou a šunke, necháme roztopiť, poriadne premiešame a odstavíme z plameňa. Keďže tavený syr býva častokrát dosť slaný, v mojom recepte nepoužívam žiadnu soľ navyše. Ak by však niekomu chýbala, kľudne plnku dosoľte, mne však prišla dosť slaná aj bez toho
Šampiňóny plníme pripravenou plnkou. Takto naplnené šampiňóny vložíme do rúry piecť na 180 °C po dobu 25 minút. Po tomto čase ešte každý šampiňón posypeme nastrúhaným syrom a dáme zapiecť na 200°C na 10-15 minút (podľa potreby a podľa toho, aký stupeň pripečenosti syra máme radi
).
Upečené šampiňóny podávame napríklad s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou a zeleninovým šalátom, tak, ako som to urobila ja, no fantázii sa medze nekladú. Vedela by som si ich predstaviť napríklad aj s pečenými batátmi alebo len tak s čerstvým chlebíkom Obed je pripravený, môže sa papať!