zapekana zelenina

Zapekaná zelenina so zemiakmi a syrom

Tento recept som sa naučila od mojej maminy, ktorá ho robieva často najmä v lete, kedy má na záhradke veľkú úrodu cukety a baklažánu. Keďže všetky potrebné suroviny som mala doma a nechcelo sa mi ísť do obchodu a vymýšľať niečo iné, čo by som uvarila, inšpirovala som sa teda týmto receptom, ktorý som si mierne doplnila podľa seba. Tu je recept.

potrebujeme

základné suroviny
  • baklažán – 1 ks,
  • cuketa – 1 ks,
  • zemiaky – veľké – 2 ks,
  • červená cibuľa – 1 ks,
  • zelená hrubá paprika – 1 ks,
  • konzerva rajčín – cca 400 gramov, (alebo čerstvé rajčiny),
  • syr tvrdý – 250 gramov
na dochutenie podľa svojej chuti
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • sušená bazalka (alebo čerstvá),
  • rozmarín – 2 vetvičky (alebo sušený),
  • olivový olej

postup

Pripravíme si pekáč alebo zapekaciu misu.  Rúru si predhrejeme na 200 stupňov Celzia. Zemiaky si očistíme a pokrájame na kolieska. Následne ich v miske s vodou prepláchneme od nadbytočného škrobu. Polovičku zemiakov uložíme na pekáč. Zemiaky osolíme, okoreníme a posypeme nasekaným čerstvým rozmarínom (alebo sušeným). Na vrstvu zemiakov budeme ďalej vrstviť zeleninu. Baklažán a cuketu si nakrájame na kolieska. Polovicu z baklažánu a polovicu z cukety dáme na zemiaky. Ďalej si na kolieska pokrájame červenú cibuľu a papriku pokrájame na kocky či pásiky. Taktiež túto zeleninu navrstvíme na zemiaky – polovičku z nej. Otvoríme si konzervu s rajčinami (ak používame čerstvé, tak si ich pokrájame na plátky) a polovičku zmesi dáme na zeleninu. Rajčinovú zmes (čerstvé rajčiny) posypeme bazalkou. Na rajčinovú zmes ideme následne znova vrstviť zvyšnú polovicu surovín a to v poradí zemiaky (ktoré osolíme, okoreníme a posypeme zvyškom rozmarínu), baklažán, cuketa, cibuľa, paprika, rajčinová zmes (ktorú opäť posypeme bazalkou). Na záver všetko prelejeme olivovým olejom, ktorý sa dostane pomedzi všetky suroviny. Šup do rúry. Pečieme približne 45 minút alebo pokým nie sú zemiaky a zelenina mäkké. Na záver vrch posypeme strúhaným syrom a necháme ešte cca 15 minút zapiecť (alebo kto má rád viac upečený syr, tak aj dlhšie).
zapekana zeleninaA tu je detail ako to celé vyzerá pod syrovou pokrývkou :-)zapekana zelenina so zemiakmi

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

2 thoughts on “Zapekaná zelenina so zemiakmi a syrom

Potešte ma vašim komentárom k tomuto receptu :)