zapekane zemiaky s mletym masom

Zapekané zemiaky s mletým mäsom a zeleninou

Kto sleduje moje recepty, tak si už určite všimol, že mám veľmi rada zapekané jedlá a hlavne zo zemiakov. Keďže sme v mrazničke mali nevyužité mleté hovädzie mäso, dostala som super nápad, ako ho zúžitkovať. Navyše sme mali aj veľa zemiakov, takže som mala hneď presnú predstavu o tom, ako z týchto dvoch ingrediencií vytvoriť chutné jedlo. Nechajte sa inšpirovať.

potrebujeme

základné suroviny
  • mleté hovädzie mäso – 500 gramov,
  • cibuľa – 1 veľká,
  • farebné papriky – zelená, červená, žltá,
  • rajčina – 3 ks,
  • zemiaky – 500 gramov,
  • tvrdý syr – napr. Eidam, Cheddar – 250 gramov,
  • syr Feta -jedno balenie
na dochutenie podľa svojej chuti
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • chilli prášok,
  • bazalka – sušená alebo čerstvá
na pomoc pri varení
  • bravčová masť alebo olej

postup

Cibuľu si pokrájame na menšie kúsky a speníme ju vo väčšom hrnci na kúsku bravčovej masti alebo troške oleja. K opraženej cibuli pridáme mleté hovädzie mäso, ktoré sprudka opečieme do hneda. Následne ho ochutíme soľou, mletým čiernym korením, chilli a bazalkou.

Ďalej si nakrájame farebné papriky  (na pásiky či kocky, to nechám na vás) a rajčiny (nám sa nechceli doma šúpať, kto chce, si ich olúpe a až potom pokrája :-D ). Pokrájanú zeleninu pridáme do hrnca k mäsu.

Hrniec prikryjeme pokrievkou a všetko spolu dusíme cca 15-20 minút, nech nám troška zmäkne paprika a mäsko pustí šťavu. Zatiaľ si očistíme zemiaky a nakrájame ich na rovnomerné plátky. Polovicu zo zemiakov dáme na dno pekáča, osolíme ich a okoreníme.

Na zemiaky dáme vrstvu mäsa (asi polovicu) a na to dáme opäť vrstvu zemiakov a znova mäso spolu so šťavou (potom netreba nič podlievať).

Šup do rúry. Všetko pečieme približne hodinku, pokým nezmäknú zemiaky. Ku koncu na vrch dáme nastrúhaný tvrdý syr, necháme zapiecť cca 10 minút a úplne na posledných 5 minút pridáme aj rozdrobíme syr Feta (aby nám nezhorel).

Panvička radí

K zapekaným jedlám mám veľmi rada jogurtové dresingy. Ja som si pripravila takú “amatérsku tatársku omáčku”. Na tú potrebujeme:

  • biely grécky jogurt,
  • na drobno nakrájanú jarnú cibuľku,
  • kyslú uhorku,
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • olivový olej,
  • horčicu

Všetko spolu zmiešať a kto má rád kyselé ako ja, pridá si aj troška uhorkovej kyslej vody :-D

Jedlo bolo pôvodne v pekáči pekne navrstvené, len na foto to vyzerá ako zmiešané, keďže sa to ťažko naberá, aby to držalo pekne pokope :-)

zapekane zemiaky s mletym masom

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

 

Potešte ma vašim komentárom k tomuto receptu :)