Karfiól v kabátiku z mletého mäsa, syra a slaninky
Tento recept som videla kolovať po internete vo forme fotografií a všetci boli z neho v úžase, tak som si povedala, že ho musím predsa vyskúšať aj ja! Po príchode z práce som sa teda pustila do varenia a môj milovaný priateľ mi pomáhal všetko fotiť. Potom sme si spolu výborne pochutili 🙂 Nech sa páči, receptík aj pre vás, milí fanúšikovia.
potrebujeme
základné suroviny
- karfiól – 1 väčší kus,
- mleté mäso bravčové – 500 gramov,
- vajíčko – 1 ks,
- syr eidam plátkový – 200 gramov,
- slanina – plátky – 200 gramov,
- zemiaky – 1 kg,
- jarná cibuľka – 1 zväzok
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- olivový olej
postup
Celý karfiól zbavíme zelených častí a dáme ho variť otočený ružičkami nadol, do mierne osolenej vody do polomäkka (cca 15 minút od zovretia vody). Zatiaľ si v miske pripravíme zmes z mletého mäsa, ktorú dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Komu sa chce, môže pridať aj nadrobno nasekanú cibuľu, ja som však použila len čisto okorenené mäso, do ktorého som primiešala 1 vajíčko. Keď máme karfiól polomäkký, opatrne ho vyberieme a necháme vychladnúť (alebo aspoň toľko, aby nás príliš nepálil a mohli sme ho obaliť v mäse).
Na stôl alebo na pracovnú dosku si rozložíme plátky slaniny do tvaru hviezdice, na ktoré do stredu položíme karfiól, ktorý obalíme okorenenou zmesou z mletého mäsa a vajíčka. Bude to vyzerať približne takto.
Následne na mleté mäso poukladáme plátky syra. Ja som mala syr dosť tvrdý, tak sa mi ho nedalo poriadne popritláčať na mäso a troška mu „odstávali rožky“, ale to vôbec nevadilo, lebo syr sa na záver obalil slaninkou.
Zemiaky si nakrájame na plátky a uložíme na väčší plech. Pokvapkáme ich olivovým olejom, dochutíme soľou a posypeme nadrobno nakrájanou jarnou cibuľkou. Na takto pripravené zemiaky opatrne prenesieme zabalený karfiól a všetko dáme spolu piecť do vyhriatej rúry približne na tých 200 stupňov Celzia, až pokým nemáme zemiaky upečené.
Keďže karfiól by sme mali mať predvarený a kabátiku z mletého mäsa netreba veľa času na prepečenie, čas pečenia odhadujem tak cca na 45-50 minút (už si presne nespomínam, ako dlho sa to pieklo 🙂 ).
Takto upečený karfiól vcelku je zaujímavou variáciou klasicky pripravovaného karfiólu a zároveň bol veľmi šťavnatý a chutný. Keď toto jedlo doniesol na druhý deň priateľ do práce, všetci mali otvorené ústa. Asi čakali, že dostanú ochutnať, hehe 🙂