Chrumkavé cesnakové bagetky
Chrumkavé cesnakové bagetky môžu byť vhodnou prílohou k rôznym polievkam k obedu, či večeri, alebo len tak na kolieska nakrájané, potreté rôznymi pomazánkami, podávané na olovrant alebo raňajky. Túto bagetku si viem predstaviť aj ako prílohu k rôznym šalátom a chutná je i samotná, len tak samotná. K čomu by ste si ju dali vy? 🙂
POTREBUJEME
INGREDIENCIE na cesto
- hladká múka – 400 gramov,
- kryštálový cukor – 1 ČL,
- soľ – 1 ČL,
- sušené droždie – 7 gramov/ čerstvé droždie 20 gramov,
- mlieko – 250 ml,
- maslo – 50 gramov
ingrediencie NA plnku do bagetiek
- maslo – 80 gramov,
- cesnak – 8 strúčikov,
- nesekaná petržlenová vňať – 3 PL,
- soľ
NA pomoc pri varení
- vajíčko,
- celá rasca
POSTUP
Ako prvú si pripravíme náplň do bagetiek. Zmäknuté maslo si poriadne vymiešame spolu so soľou, prelisovanými strúčikmi cesnaku a na drobno nasekanou petržlenovou vňaťou. Takto pripravenú zmes dáme prikrytú schladiť do chladničky, pokým si pripravíme cesto na bagetky.
Múku si preosejeme do hlbokej misy. Pridáme sušené droždie, kryštálový cukor, soľ a vlažné mlieko – nesmie byť priamo vytiahnuté z chladničky. Ďalej pridáme rozpustené maslo, všetko dôkladne premiešame, vymiesime a necháme na teplom mieste vykysnúť približne hodinu.
Keď nám cesto krásne vykysne, vyklopíme si ho z misky na jemne pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme si ho na viacero rovnomerných častí, podľa toho, aké veľké bagetky chceme robiť. Moje bagetky však nejako nepochopili slovo „rovnomerné“ , síce snaha bola 😀
Každú jednu časť cesta si rozvaľkáme na pekný kruh, ktorý si následne potrieme pripravenou plnkou a zrolujeme. Všetky takto pripravené zrolované bagetky si dáme na plech, ktorý máme vystlaný papierom na pečenie.
Na záver urobíme na každú bagetku zárezy a všetky potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme rascou.
Pečieme vo vopred vyhriatej rúre na 180 stupňov podľa potreby (orientačný čas 25-30 minút).