Polievka z bielej fazule s kelom a Chorizo klobáskou
Fazuľovú polievku mám veľmi rada. Taktiež mám rada kel a nedávno dávali v televízii reláciu o jeho úžasných účinkoch na organizmus. Okrem toho, že chráni naše oči, má aj detoxikačné a protizápalové účinky, posilňuje imunitný systém a zlepšuje trávenie. No proste, je to super surovina, tak si z nej poďme uvariť polievočku! 🙂
potrebujeme
základné suroviny
- klobáska Chorizo – španielska pikantná (alebo proste nejaká slovenská klobása, či už pikantná alebo nie) – 2 nožičky,
- biela fazuľa – 400 gramov,
- cibuľa veľká – 1 ks,
- cesnak – 4 strúčiky,
- kurací vývar (alebo rozpustený bujón) – 5 hrnčekov,
- kel – nakrájaný – 5 hrnčekov,
- olej – 2 PL
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie
postup
Klobásku Chorizo (alebo akúkoľvek slovenskú klobásu) si nakrájame na menšie kúsky (na kolieska a následne koliesko na 4 časti). Cibuľu si pokrájame na kocky a očistíme si cesnak. Kel si nakrájame na menšie kúsky (napríklad na pásiky).
Do väčšieho hrnca dáme troška oleja, na ktorý pridáme pokrájanú klobásku a orestujeme cca 1 minútku. Následne pridáme cibuľu a cesnak, ktorý buď pretlačíme alebo nastrúhame (ja ho strúham na takom maličkom strúhadielku, je to podľa mňa lepšie, ako pretláčať, hlavne sa to potom aj lepšie čistí 😀 ). Všetko spolu restujeme, až kým cibuľka nechytí peknú farbu, cca 6 minút. Zatiaľ si pripravíme kurací vývar – kto má ten pravý kurací, o to lepšie, ja som však nemala na to čas, tak som použila rozpustený bujón, presnejšie 3 ks na cca 1,7 litra vody.
Do hrnca, v ktorom sa nám pražila klobáska s cibuľou a cesnakom vylejeme pripravený kurací vývar. Ďalej pridáme bielu fazuľu – ja som opäť použila fazuľky z konzervy (tak ako to písal originál recept z anglickej webstránky), ktoré som scedila cez sitko, prepláchla vodou a pridala do polievky. Kto používa klasickú fazuľu v surovom stave, tak ju treba samozrejme deň vopred namočiť do vody (najlepšie na noc) a následne variť v polievke približne 45 minút.
Po pridaní fazule pridáme aj nakrájaný kel a polievku varíme, až kým nie je kel (prípadne fazuľa) mäkký. Ja som ju varila približne 30 minút (po pridaní vývaru a kelu). Na záver polievku dochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Keďže ja som použila pikantnú španielsku klobásku, polievke to dalo výraznú chuť a pikantnosť. Použila som celkom dosť cesnaku, takže celkovo mi táto polievka dosť pripomínala cesnačku. S priateľom sme sa zhodli, že je veľmi chutná a naozaj sa vydarila a určite ju uvaríme aj nabudúce 🙂