Lahodné kuracie kúsky na prírodno s pečenými batátmi
V nedeľu chodím do práce, takže priateľ mal za úlohu vymyslieť niečo z kuracích pŕs a z toho, čo dom dal. Úlohy sa zhostil vynikajúco a keď som prišla na večeru domov, tak ma čakala mňamka. Spýtala som sa ho teda, v čom spočíva kúzlo tohto výborného mäska. Prezradím to aj vám 😉
potrebujeme
základné suroviny
- kuracie prsia – 500 gramov,
- sladké zemiaky – batáty – 500 gramov,
- mix zeleninového šalátu – 150 gramov,
- šampiňóny – 100 gramov
na batáty
- sušené oregano – 2 PL,
- sušený rozmarín – 2 PL,
- olivový olej – 2 PL
na marinádu potrebujeme
- med – 1 PL,
- olivový olej – 100 ml,
- chilli prášok – 1 ČL,
- bazalka sušená – 2 ČL,
- cesnak – 3 strúčiky – vcelku,
- mletá červená paprika údená – 1 PL,
- soľ – podľa chuti,
- mleté čierne korenie – 2 ČL
postup
Kuracie prsia si nakrájame na väčšie kocky a vložíme do hlbšej misy. Zalejeme ich olivovým olejom podľa potreby a pridáme všetky suroviny, ktoré sme si pripravili na marinádu. Zmes poriadne premiešame a dáme do chladničky odstáť na 3-4 hodiny – no proste, čím dlhšie, tým bude mäsko šťavnatejšie, takže kľudne ho ráno naložte a pripravte na večeru – tak to urobil môj priateľ. Občas by padlo vhod zbehnúť do kuchyne a mäsko v marináde premiešať (stačí tak raz za hodinu).
Batáty si ošúpeme, nakrájame na hranolčeky, uložíme na plech, posypeme rozmarínom a oreganom a pokvapkáme olivovým olejom. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov Celzia po dobu 45 minút.
Keď sa nám zemiaky dopekajú, môžeme si pripraviť mäsko, ktoré len jednoducho vylejeme spolu s marinádou na horúcu panvicu – bez pridania oleja, keďže v marináde je ho dostatok. Kuracie kúsky sprudka opečieme z každej strany. Zatiaľ si pripravíme šampiňóny, ktoré očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Mäso odložíme do hlbokého taniera a na panvici, na ktorej sme opekali mäso sprudka opečieme nakrájané šampiňóny.
Šťavnaté mäsko servírujeme s hranolkami z batátov, orestovanými šampiňónmi a zeleninovým šalátom – my sme mali taký pestrofarebný mix 3 druhov šalátov 🙂 Šalát som jemne pokvapkala sezemovým olejom – na odporúčanie kamarátky som ho kúpila a je veľmi dobrý 🙂
Kuracie kúsky sú naozaj veeeeľmi jemné, lahodné a vôbec nie sú suché – musíte ich však sprudka opiecť, aby nepustili šťavu a aby sa zatiahla a zostala v mäse 🙂