Losos s medovo-smotanovou omáčkou so zeleninovým kuskusom
Na tento recept som natrafila na Fitshaker stránke a veľmi ma zaujala omáčka, ktorá sa k lososovi podáva. Rozhodla som sa ho preto urobiť na večeru, spolu s kuskusom s restovanou zeleninou. Spolu to vytvorilo výborné jedlo, veď skúste a uvidíte 🙂 Na stránke mám aj variantu lososa s pečenou zeleninou (recept sa vám zobrazí po kliknutí na zvýraznené slová).
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- losos – 500 gramov,
- kuskus – 150 gramov,
- žltá paprika- 1/2,
- červená paprika – 1/2,
- pór,
- mrkva – 3 kusy,
- cícer – 1 konzerva,
- olej
NA OMÁČKU POTREBUJEME
- maslo – cca 50 gramov,
- med – 2 PL,
- šťava z polovičky citrónu,
- smotana na varenie – cca 40 ml
Postup
Pripravíme si hlbšiu panvicu alebo wok. Najskôr si očistíme mrkvu a papriku pokrájame na menšie kocky. Pór nakrájame na kolieska a začneme ho restovať na oleji. Pridáme pokrájanú papriku. Škrabkou na zemiaky ďalej do kuskusu nastrúhame mrkvu na pásiky. Osolíme a dochutíme mletým čiernym korením. Všetko spolu restujeme, kým zelenina nechytí peknú farbu a na záver pridáme scedený cícer z konzervy.
Kuskus si pripravíme v menšom hrnci. Do konvice dáme variť vodu a keď zovrie, zalejeme to asi 2 cm nad kuskusom. Kuskus som nijak neochucovala, keďže zelenina bola dosť ochutená. Stačí prikryť pokrievkou a za 3-4 minútky je mäkký. Následne ho pridáme do panvice so zeleninou a premiešame. Hotovo.
Ďalej na panvici rozohrejeme olej, na ktorý vložíme lososa, ktorého sme si predtým z oboch strán osolili. Opekáme najskôr zo strany s kožou. Keď je koža dostatočne vypečená – vytvorí sa na nej taká chrumkavá kôrka, otočíme ho a opekáme ešte z druhej strany podľa potreby cca 3-4 minútky. Opečeného lososa vyberieme na tanier a pripravíme k nemu ešte omáčku.
Na panvicu do výpeku dáme roztopiť maslo, ku ktorému pridáme med a vyšťavíme polovičku citróna. Omáčku 2-3 minútky povaríme a na záver do nej pridáme smotanu a ešte chvíľočku povaríme. Omáčka vtedy získa príjemnú krémovú konzistenciu a je pripravená na podávanie. Môže sa vám zdať troška riedka ale po odstavení z plameňa začne hustnúť.
Na tanier servírujeme kuskus s restovanou zeleninou a lososa preliateho medovo-smotanovou omáčkou.