Zapekané mleté mäso s pórom, ružičkovým kelom a mrkvou so zemiakmi
Tip na tento recept mi pred 2 týždňami zaslala pani JANKA GEIDLOVÁ. Keďže som bola chorá, dostala som sa k nemu až dnes. Podobné zapekané mleté mäso už v receptoch síce mám (pozri recept na zapekané zemiaky s mletým mäsom a zeleninou), ale táto kombinácia ma veľmi zaujala a veru, neľutujem, že som recept skúsila, pretože kuchyňou sa už pri krájaní póru niesla krásna vôňa, ktorá sa ešte zdvojnásobila pri pečení mäska. Nech sa páči, nechajte sa aj vy inšpirovať receptíkom od pani Janky, ktorej sa touto cestou chcem veľmi pekne poďakovať za super tip! 🙂 .
potrebujeme
základné suroviny
- mleté mäso – 750 gramov – ja som použila mix – 60 % hovädzie mäso a 40 % bravčové mäso,
- pór – 1 ks (ja som použila len polovičku nakoniec),
- mrkva – 2 ks,
- ružičkový kel – 8 ks,
- zemiaky – väčšie – 4 ks,
- vajíčko – 2 ks
na dochutenie podľa svojej chuti
- majorán,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- olej
postup
Mleté mäso, či už máme bravčové, hovädzie alebo miešané, si dáme do väčšej misy, do ktorej rozbijeme 2 vajíčka. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a majoránom. Všetko dôkladne premiešame (ako na fašírky).
Pripravíme si pekáč, zapekaciu misu alebo stredne veľký plech, ktorého dno jemne potrieme olejom. Mäsovú zmes vložíme rovnomerne na dno pekáča – asi tak na vrstvu cca 1,5 cm hrubú. Rúru si zapneme vyhriať na 220 °C a zatiaľ si pripravíme zeleninu.
Na doske pokrájame na kolieska pór a mrkvu. Ružičkový kel si prekrojíme na polovičky.
Na mäso začneme vrstviť zeleninu. Rozložíme kolieska póru, na ne kolieska mrkvy a následne poukladáme polovičky ružičkového kelu. Posypeme troškou soli.
Očistíme si zemiaky, ktoré nakrájame taktiež na kolieska a následne ich ukladáme na zeleninu. Vrch opäť jemne osolíme a okoreníme mletým čiernym korením.
Takto pripravený pekáč prikryjeme (ja používam alobal) a vložíme do vyhriatej rúry kde pečieme cca 50 minút, potom odokryté dopekáme ešte cca 25 minút (alebo podľa potreby). Zemiaky pred dopekaním pokvapkáme olejom, aby sa nám pekne opiekli.
Ako pani Janka napísala, výhoda je, že je to jednoduché na prípravu a podľa použitej zeleniny sa nám pekne mení chuť výsledného jedla. Používame sezónnu zeleninu – v lete rajčiny, papriky a v zime napríklad zasa ružičkový kel, mrkvu – tak, ako som to urobila dnes ja. Fantázii sa medze ale nekladú. Ak vám zvýši zelenina z tohto receptu, tak ako mne zvýšila polovička póru a zopár kusov ružičkového kelu, skúste túto polievku.
Hotovo, upečené 🙂 . Okraje pekáča troška prihoreli, ale to sa myslím stáva bežne, jedlo je pekne upečené a zemiaky chytili krásnu kôrku 🙂 .
A ešte jeden pohľad zblízka 🙂 .