Zapekané zemiaky s brokolicou a nivou s guličkami z mletého morčacieho mäsa so syrom
Keďže som mala v chladničke zopár surovín, ktoré bolo treba minúť, troška som zapojila fantáziu a vymyslela som dnešný obed. Ak by ste nemali brokolicu, fajn by to mohlo byť aj s karfiólom 🙂 A mäso nemusí byť morčacie, kľudne aj mix (bravčové s hovädzím) 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY na zapekané zemiaky
- zemiaky – veľké – 5 ks,
- brokolica – menšia – 1 ks,
- niva – 1 ks,
- tvrdý syr – 100 gramov,
- mlieko – 200 ml,
- vajíčko – 2 ks
NA DOCHUTENIE ZEMIAKOV
- soľ,
- mleté čierne korenie
ZÁKLADNÉ SUROVINY mäsové guľky
- mleté morčacie mäso – 400 gramov (výjde vám 6 guliek),
- tvrdý syr – 150 gramov,
- cesnak – 4 strúčiky
NA DOCHUTENIE GULIČIEK
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- petržlenová vňať,
- mletá červená paprika
Postup
Pripravíme si hlbší a väčší pekáč alebo veľký plech. Zemiaky očistíme a nakrájame na tenšie kolieska. Brokolicu očistíme a rozoberieme na ružičky a tvrdý syr si nastrúhame. Na vymastený pekáč dáme najskôr vrstvu zemiakov (použijeme z nich polovičku) ktoré jemne poprášime mletým čiernym korením a posypeme ich strúhaným syrom. Na syrovú vrstvu dáme brokolicu rozobratú na ružičky a rozrobíme nivu. Na túto vrstvu ďalej dáme zvyšné zemiaky, ktoré osolíme a okoreníme. Na prvú vrstvu zemiakov som soľ nedávala, keďže na ne šiel syr a niva, ktorá je sama o sebe dosť slaná. V miske si rozmiešame vajíčka s trochou mlieka a všetko spolu zalejeme.
Mleté mäso – ja som použila fit mleté morčacie mäso s 2% tuku, si v miske zmiešame so strúhaným syrom. Pridáme cesnak, soľ, mleté čierne korenie, mletú červenú papriku a sušenú alebo čerstvú petržlenovú vňať. Zo zmesi tvarujeme navlhčenými rukami (mäso sa vám nebude lepiť na prsty) guľky. Mne z tejto zmesi vyšlo 6 guliek, tak si množstvo prispôsobte podľa seba. Hotové guľky položíme na zemiaky a pečieme spolu prikryté cca 40 minút a neskôr odokryté ešte dopekáme, alebo ich dáme piecť neskôr zvlášť. Keďže my máme plynovú rúru ešte po babke a nemám na nej napísané stupne (len plamienky od najmenšieho po najväčší 😀 ) tak vám nebudem písať presnú teplotu, pri ktorej som piekla, lebo naozaj netuším, aká je maximálna teplota v našej rúre… Ale snáď mi to odpustíte a jedlo sa vám vydarí 🙂