Šalát zo sterilizovanej červenej kapusty
Tento šalátik robievala kedysi moja babka. Teraz mi ho už bohužiaľ nemá kto spraviť 🙁 Nedávno som si naň spomenula, tak šup rýchlo do obchodu a šalát bol na svete. O receptík sa samozrejme s vami rada podelím 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- sterilizovaná červená kapusta (fialová) – 7 dcl pohár (kúpila som v Lidl),
- šunka – použila som 90% morčaciu prsnú šunku – 300 gramov,
- kukurica – 1 plechovka,
- cibuľa – 1 stredne veľká,
- kyslá smotana – použila som 12%, ale kľudne môžte aj s vyšším obsahom tuku – 400 gramov
NA DOCHUTENIE PODĽA POTREBY
- soľ,
- mleté čierne korenie
Postup
Tento šalátik je naozaj veľmi rýchly na prípravu. Sterilizovanú kapustu si najskôr necháme odkvapkať cez sitko, aby sme sa zbavili prebytočnej tekutiny. Zatiaľ si pokrájame šunku a cibuľu. Šunku krájam na pásiky a každý pásik ešte na kocky (krížom-krážom 😀 ) a cibuľu nadrobno. Kapustu dáme do väčšej misy spolu so šunkou a cibuľou. Pridáme kukuricu a kyslú smotanu. Na záver ochutíme soľou a mletým čiernym korením podľa chuti. Dáme zachladiť. Najlepší je na druhý aj tretí deň, no kľudne ho stačí nechať oddýchnuť pár hodín v chladničke, nech sa pekne spoja chute a môžte papať. Podávame s bagetkou alebo ako ja, s celozrnným chlebíkom. Zajedala som ho s poľným šalátom, lebo zeleniny nikdy nie je dosť 😉
Šalát sa dá pripraviť aj z čerstvej červenej kapusty, len je troška prácnejší, keďže kapustu treba posekať na pásiky, no chuť je zasa iná, kľudne vyskúšajte, nám chutí aj tak aj tak.