Vynikajúca polievka z červenej šošovice s mrkvou
Kedysi, keď moje kuchárske zručnosti boli ešte obmedzené na zopár surovín, ktoré poznám, som ani nevedela, že existuje niečo ako červená šošovica. Keď som však zistila, aká je zdravá (prečítate si v recepte) a potom som ju ochutnala, stala sa súčasťou nášho bežného jedálnička. Našej 3 a pol ročnej Dorke veľmi chutí 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY (polievka vystačí cca na 2 dni pre 2 dospelé osoby a 2 malé deti)
- červená šošovica – 400 gramov (v BIO kvalite ju môžete zakúpiť napríklad na e-shope Babickinazahrada.sk,
- mrkva – 3 kusy,
- maslo – 1 PL,
- cibuľa – 1 väčšia,
- olej
NA DOCHUTENIE PODĽA POTREBY
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- kari,
- petržlenová vňať
Postup
Na prípravu tejto výbornej a zdravej polievočky nebudete potrebovať ani veľa času. A to je super, že? 🙂
Najskôr si očistíme cibuľu a pokrájame si ju na drobno. Pripravíme si väčší hrniec, do ktorého dáme roztopiť maslo s trochou oleja. Keby sme dali samotné maslo, rýchlo by nám začalo prihárať. Cibuľu dáme restovať a zatiaľ si očistíme a nastrúhame mrkvy. Nastrúhané mrkvy pridáme k cibuli a pár minútiek spolu ešte podusíme. Zalejeme vodou a nasypeme červenú šošovicu (na záver receptu vám ešte pridám výhody červenej šošovice). Dochutíme soľou, mletým čiernym korením a kari korením. Ja do tejto polievky rada dávam aj troška sušenej petržlenovej vňaťky 🙂 Podľa potreby prilievam vodu, záleží, akú hustú polievku chcete mať, ja ju mám rada takú ani moc riedku, ani moc hustú (aby to nebolo zasa ako kaša bez žiadnej tekutiny). Polievka je fakt rýchlo uvarená, keďže mrkva je nastrúhaná a šošovici stačí 5-10 minút a je rozvarená. Našej malej chutí s krutónmi (kupujeme v Kauflande také mini guličky), ja si ju dám buď samotnú alebo s krajcom celozrnného chleba.
Pridávam ešte vyššie spomínané výhody červenej šošovice:
- Obsahuje veľké množstvo bielkovín – až okolo 25 gramov na 100 gramovú porciu
- Telu doplní dôležité železo – obsahuje aj vitamíny skupiny B, selén, zinok, fosfor a draslík
- Nenadúva, práve naopak – tráveniu veľmi prospieva, je preto vhodná aj pri zavádzaní prvých príkrmov u detí
- Je vhodná aj pri diétach – je zdrojom komplexných sacharidov, bráni skorému pocitu hladu, má nízky glykemický index, vhodná aj pre cukrovkárov
- Predstavuje výživnú bombu – prospieva vlasom i pokožke
- Obsahuje veľké množstvo vlákniny, má pozitívny vplyv na srdce aj cievy
- Dá sa uvariť rýchlo a chutne – nie je treba ju vopred namáčať ako inú šošovicu