Hokkaido polievka
Na stránke je pridaných už veľa receptov na polievky a v poslednej dobe mám v obľube tie krémové a keďže túto z Hokkaido tekvice tu ešte nemáme, nech sa páči, tu je recept 🙂 Príprava je veľmi rýchla a polievka chutí celej rodine, to vám môžem garantovať! Ak by vám chutila, skúste aj veľmi podobnú polievku z pečenej maslovej tekvice.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- hokkaido tekvica – 1 kus,
- mrkva – 2 kusy,
- cibuľa – 1 kus,
- cesnak – 5 strúčikov (ja dávam všade viac cesnaku a stále mám pocit, že ho tam poriadne necítim 😀 )
- kurací vývar alebo bujón – cca 700 ml,
- šľahačková smotana – 200-250 ml (podľa balenia),
- kyslá smotana na servírovanie
- olej
NA DOCHUTENIE POTREBUJEME
- soľ,
- mleté čierne korenie
Postup
Pripravíme si väčší hrniec. Najskôr očistíme cibuľu a cesnak a pokrájame ich nadrobno. Hokkaido rozrežeme a vydlabeme z nej zrniečka a dužinu. Ja osobne ju nešúpem, no kto chce, kľudne môže. Tekvicu nakrájame na menšie kúsky. Očistíme si aj mrkvu, ktorú tiež nakrájame na kocky. V hrnci na oleji krátko orestujeme cibuľu s cesnakom, ku ktorým neskôr pridáme aj hokkaido s mrkvou a ďalej restujeme 2-3 minútky.
Všetko zalejeme vývarom až po vrch a povaríme spolu cca 15-20 minút. Pridáme soľ a mleté čierne korenie. Ak sme použili bujón, dávame pozor, keďže ten je sám o sebe slaný.
Keď je zelenina mäkká, do hrnca prilejeme aj šľahačkovú smotanu – kto nechce, nemusí, budete to mať diétnejšie 😉 a všetko spolu rozmixujeme. Na záver podľa potreby ešte dosolíme.
Polievku podávame na tanieri s kopčekom kyslej smotany.
Polievočka veľmi chutila aj našej malej Dorotke 🙂 Tá si do nej najradšej hádže krutóniky, ktoré kupujeme v Kauflande, sú to také chutné mini guľôčky. Ja, keďže od nového roka si zasa dávam pozor na stravu, som si k polievke namiesto týchto guličiek dopriala kúsok celozrnného chleba.