Losos s medovo-smotanovou omáčkou s pečenou zeleninou
Na tento recept som natrafila na Fitshaker stránke a veľmi ma zaujala omáčka, ktorá sa k lososovi podáva. Rozhodla som sa ho preto urobiť na večeru, spolu s pečenou zeleninou. Spolu to vytvorilo výborné jedlo, veď skúste a uvidíte 🙂 Na stránke mám aj variantu lososa s kuskusom s restovanou zeleninou (recept vám zobrazí po kliknutí na zvýraznené slová).
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY pre 2 dospelé osoby
- losos – 500 gramov,
- zemiaky – 5 stredne veľkých kusov,
- mrkva – 2 kusy,
- šampiňóny – 5 kusov,
- cuketa – 1 menšia,
- červená a zelená paprika – po 1 kuse,
- olej,
- soľ,
- bylinky
NA OMÁČKU POTREBUJEME
- maslo – cca 50 gramov,
- med – 2 PL,
- šťava z polovičky citrónu,
- smotana na varenie – cca 40 ml
Postup
Najskôr si očistíme zemiaky, šampiňóny a zeleninu. Všetko pokrájame a uložíme na plech, pokvapkáme olivovým olejom, posypeme soľou a podľa chuti môžme pridať aj nejaké bylinky. Dáme piecť na 200°C približne na 45 minút, podľa potreby občas počas pečenia premiešame, aby sa nám zemiaky a zelenina nepripiekli.
Keď máme zemiaky aj zeleninu mäkké a dostatočne upečené, necháme ich v rozohriatej rúre, pokým si pripravíme lososa a omáčku. Na panvici rozohrejeme olej, na ktorý vložíme lososa, ktorého sme si predtým z oboch strán osolili. Opekáme najskôr zo strany s kožou. Keď je koža dostatočne vypečená – vytvorí sa na nej taká chrumkavá kôrka, otočíme ho a opekáme ešte z druhej strany podľa potreby cca 3-4 minútky. Opečeného lososa vyberieme na tanier a pripravíme k nemu ešte omáčku.
Na panvicu do výpeku dáme roztopiť maslo, ku ktorému pridáme med a vyšťavíme polovičku citróna. Omáčku 2-3 minútky povaríme a na záver do nej pridáme smotanu a ešte chvíľočku povaríme. Omáčka vtedy získa príjemnú krémovú konzistenciu a je pripravená na podávanie. Môže sa vám zdať troška riedka ale po odstavení z plameňa začne hustnúť.
Na tanier servírujeme pečené zemiaky so zeleninou a lososa preliateho medovo-smotanovou omáčkou.