Menu
Veselá panvička
keď varenie je vášeň
  • Vitajte
  • Blog
  • Recepty
    • Domáce pečivo
    • Polievky a omáčky
    • Hydina
    • Bravčové mäso
    • Hovädzie mäso
    • Králičie mäso
    • Ryby
    • Cestoviny
    • Jedlá zo zemiakov
    • Jedlá zo strukovín alebo zeleniny
    • Zapekané jedlá
    • Jedlá z ryže
    • Dezerty
    • Šaláty
    • Chuťovky
    • Nátierky
    • Nápoje
  • O autorke
  • Inšpirujte ma
Close Menu
chilli con carne
8máj2015

Chilli con carne s basmati ryžou

Hovädzie mäso, Receptychilli con carne, fazuľa, obed, večera

Zdieľať recept:

Toto jedlo som už raz dávnejšie varila, keď ešte Veselá panvička neexistovala, no a keď som pár dní dozadu premýšľala, čo uvariť, napadol ma tento recept a ihneď za tým som sa potešila, že ho môžem potom konečne pridať aj sem, pre vás, takže… 🙂

potrebujeme

základné suroviny
  • veľká cibuľa – 1 ks,
  • červená hrubá paprika – 1 ks,
  • cesnak – 2 strúčiky,
  • hovädzie mleté mäso –  500 gramov,
  • rajčiny v plechovke – kúsky – 400 gramov,
  • rajčinový pretlak/hustá rajčinová pasta tzv.passata – 1 balenie,
  • červené fazule v náleve – 400 gramov,
  • olivový olej – 2 PL,
  • mletá červená paprika – 1 PL,
  • mletá rasca – 1 PL,
  • hovädzí bujón – 1 kocka (nemusí byť),
  • cukor – 2 ČL,
  • sušený majorán – 2 PL
na dochutenie podľa svojej chuti
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • mleté chilli
na servírovanie 
  • ryža basmati alebo iný druh ryže – podľa počtu osôb,
  • kyslá smotana – zopár PL

postup

Na pohľad možno surovinami zložitejší recept, avšak na prípravu veľmi jednoduchý. Na začiatku si pripravíme zeleninu. Cibuľu nakrájame na kocky a vložíme do misky (alebo odložíme niekde nabok, aby sme mali miesto na doštičke). Ďalej si na doštičke prekrojíme papriku, ktorú očistíme, zbavíme zrniečok a nakrájame taktiež na kocky. Očistené strúčiky cesnaku si pokrájame nadrobno.

Do väčšieho hrnca (alebo veeeeľmi hlbokej panvice) si dáme rozpáliť olej, do ktorého po 2 minútkach pridáme cibuľu a za občasného miešania na miernom plameni opekáme cca 5 minút, až kým nezačne chytať cibuľka zlatistú farbu. Následne k cibuli pridáme nasekaný cesnak, nakocky nakrájanú papriku a koreniny: mletú červenú papriku, mletú rascu a mleté chilli. Zmes dôkladne premiešame a za občasného miešania ešte 5 minút popražíme.

Plameň vytiahneme na najvyšší stupeň a do hrnca pridáme mäso, ktoré by malo začať „syčať“. Mäso od seba pooddeľujeme vareškou a premiešavame a sprudka opekáme, až pokým nie sú všetky kúsky hnedé, teda dôkladne prepečené na povrchu. Malo by to trvať tak cca 5 minút.

Hovädzí bujón si rozdrobíme v 300 ml horúcej vody a túto zmes pridáme k mäsu. Tento bod môžte spokojne preskočiť, v originálnom recepte bol použitý ale ja ho nedávam 🙂 Následne pridáme konzervu rajčín, majorán a cukor. Dôkladne dochutíme soľou a mletým čiernym korením, pridáme rajčinovú pastu/pretlak a všetko spolu premiešame.

Zmes v hrnci privedieme k varu, ešte raz premiešame, následne stíšime plameň na najslabší stupeň, hrniec zakryjeme pokrievkou a všetko spolu takto dusíme 20 minút. Občas treba skontrolovať, či sa nám zmes na dne hrnca nepripaľuje a nevysychá – ak je treba, dolejeme trošičku vody.

Po 20 minútach hrniec odokryjeme. Červené fazuľky z konzervy si scedíme cez sitko, opláchneme čistou vodou a pridáme do hrnca. Opäť všetko privedieme k varu a odokryté ešte dovaríme po dobu 10 minút. Počas toho ochutnáme jemne vareškou šťavu a podľa potreby dochutíme podľa seba, či už pridaním chilli, soli, korenia, papriky atď. Jedlo odstavíme z plameňa a hrniec prikrytý pokrievkou necháme ešte 10 minút odstáť. Pri Chilli con carne je to veľmi dôležité, pretože to umožňuje dôkladne uvoľniť všetky chute a spojiť ich dokopy.

Hotové a oddýchnuté Chilli con carne servírujeme s jednoducho uvarenou ryžou (nemusí byť ochutená, keďže toto jedlo je plné rôznych chutí samo o sebe). Ja varím Basmati ryžu vo vode, ktorú vždy pred varením nechám namočenú vo vode 30 minút, následne ju scedím a pridám do hrnca s vriacou vodou. Na šálku ryže dávam 1,5 šálky vody. Po pridaní ryže do vriacej vody, ryžu opäť privedieme k varu (pod pokrievkou) a od tej doby na miernom plameni dusíme zakryté asi 12 minút.

Na naservírovanú ryžu s Chilli con carne pridáme polievkovou lyžicou kôpku kyslej smotany a môžeme podávať 🙂
chilli con carnechilli

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

Zdieľať recept:
Zapekaný syr so šunkou a hranolky zo sladkých zemiakov Pečená paprika plnená syrom a šunkou

Related Posts

bravcova panenka v bylinkovo-cesnakovej marinade_2

Bravčové mäso, Recepty

Medajlóniky z bravčovej panenky v bylinkovo-cesnakovej marináde

mliecna brokolicova polievka_1

Bravčové mäso, Polievky

Mliečna brokolicová polievka

madarsky gulas_2

Bravčové mäso, Recepty

Maďarský guláš s knedľou podľa Veselej panvičky

Vyhľadaj recept

Panvička odporúča

Recepty

  • Blog (2)
  • Jedlá zo strukovín alebo zeleniny (22)
  • Jedlá zo zemiakov (11)
  • Nezaradené (1)
  • Polievky (20)
  • Recepty (147)
    • Bravčové mäso (19)
    • Cestoviny (12)
    • Chuťovky (26)
    • Dezerty (19)
    • Domáce pečivo (4)
    • Hovädzie mäso (12)
    • Hydina (21)
    • Jahňacie mäso (2)
    • Jedlá z ryže (3)
    • Králičie mäso (1)
    • Nápoje (1)
    • Nátierky (3)
    • Raňajky (1)
    • Ryby (7)
    • Zapekané jedlá (19)
  • Šaláty (8)

Vyskúšajte aj

  • holandske rezne zemiakovo-cibulovy salatHolandské rezne so zemiakovo-cibuľovým šalátom
  • kuracie pečienky s pretlakomKuracie pečienky v paradajkovej omáčke
  • kuracie kusky na cinsky sposobKuracie kúsky na čínsky spôsob so zeleninovým kuskusom
  • losos_so_smotanovo_medovou_omackou_a_kuskus_detailLosos s medovo-smotanovou omáčkou so zeleninovým kuskusom
  • salat_z_cervenej_kapustyŠalát zo sterilizovanej červenej kapusty

Značky

banánbravčové mäsocestovinycibuľadezertdomáce pečivohydinakarfiólklobásakokoskoláčkukuricakuracie mäsokuracie prsiakuskuskyslá kapustakyslá smotanalososmleté mäsomliekomrkvaobedpaprikapolievkapórraňajkyryžarýchla večerarýchly obedslaninasmotana na vareniesyrtopvečerazdravá večerazdravý obedzemiakyľahká večeraľahké jedláľahký obedšalátšampiňónyšpenátšunkašľahačková smotana

alebo pozrieť Archív

Back To Top
Veselá panvička
Nájdete ma aj na

Kategórie

Osobný blog o varení a pečení, plný dobrého jedla.
© 2021 Veselá panvička