Penne so šunkou a bešamelom
Keď som minulý týždeň robila canellonni s ragú a bešamelom, spravila som omylom viac bešamelu (dvojnásobnú dávku 😀 ), odložila som ho do hrnca do chladničky a dnes som ho využila na zapekané cestovinky a jednoduchý obed bol na svete 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- cestoviny penne – 300 gramov (v surovom stave),
- cibuľa – 1 menšia,
- šunka – 150 gramov,
- parmezán – 150 gramov,
- bešamel (recept nižšie),
- olej
Na bešamel potrebujeme
- maslo – 25 gramov,
- múka – 25 gramov,
- mlieko – 300 ml,
- strúhaný syr – 150 gramov
- mletý muškátový oriešok – 1 ČL
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie
POSTUP
Cestoviny si dáme uvariť podľa návodu na obale. Zatiaľ si na panvici na oleji orestujeme jednu menšiu cibuľu. Pridáme k nej na kocky nakrájanú šunku a ešte pár minút podusíme. Ďalej si pripravíme bešamel.
Ďalej si pripravíme bešamel. Do menšieho hrnca dáme roztopiť kúsok masla. Keď sa maslo roztopí, poprášime ho múkou, dôkladne premiešame a túto zmes zalejeme mliekom. Na slabom plameni počas stáleho miešania si pripravíme bešamel. Omáčka postupne začne byť hustejšia a hustejšia, nezabúdajme ju však neustále miešať, aby sa nám nevytvorili hrudky a omáčka sa nezačala lepiť na dno hrnca. Keď mlieko s múkou zhustne, pridáme nastrúhaný syr a muškátový oriešok. Premiešame, odstavíme z plameňa.
Pripravíme si pekáč, ktorý vymažeme maslom. Uvarené cestoviny zlejeme a pridáme ich na panvicu k orestovanej cibuľke a šunke. K cestovinám pridáme bešamel, dochutíme soľou a mletým čiernym korením a všetko spolu dôkladne premiešame. Takto pripravené cestoviny premiestnime na maslom vymazaný pekáč a ešte ich posypeme parmezánom. Penne so šunkou a bešamelom dáme zapiecť do rúry na cca 180°C po dobu 20 minút alebo podľa potreby aj dlhšie.