Veľkonočná tortička
Keď všetci toľko vypekajú, keďže sú veľkonočné sviatky, rozhodla som sa aj ja niečo upiecť. Nie som z tých, čo by vypekali 10 druhov zákuskov a koláčov. Poprvé – nechce sa mi a podruhé – ani by to nemal kto jesť, keďže sme momentálne len dvaja. Radšej sme si kúpili teda pol kila údeného mäsa s chrenom, ako minúť 30 vajec do koláčov 😀 Ale poďme k veci. Chcela som spraviť aspoň nejakú veľkonočnú tortu, krásne ju ozdobiť a pochváliť sa s ňou. Uvidíme, čo na ňu poviete.
potrebujeme
Základné suroviny na korpus
- vajíčka – 6 ks,
- hladká múka – 250 gramov,
- kryštálový cukor – 350 gramov,
- vlažná voda – 10 PL,
- olej – 5 PL,
- vanilkový cukor – 1 ks,
- prášok do pečiva – 2 ČL
základné suroviny na plnku
- šľahačková smotana – 250 ml,
- kyslá smotana – 200 gramov,
- vanilkový cukor – 1 ks,
ovocie na plnku
- banán – 1 ks,
- kiwi – 1 ks,
- alebo podľa vlastnej chuti napríklad ananás, jahody, lesné ovocie atď. proste čokoľvek, čo vás napadne 🙂
na dozdobenie
- zelený cukor,
- čokoláda,
- vajíčka – cukríky,
- motýliky,
- perá na písanie -samozrejme jedlé! 😀
- iné zdobenie podľa vlastnej fantázie
postup
Najskôr si oddelíme žĺtka od bielkov. Ja to robím tak, že si pripravím veľkú misku, v ktorej budem miešať žĺtka s cukrom a ešte jednu menšiu misku – napr. nejakú pudingovú zo skla. Nad touto menšou miskou si opratrne oddeľujem žĺtka od bielkov – bielka lejem do malej misky a žĺtka, ktoré mi zostanú v škrupinke hádžem do veľkej misy, v ktorej budem miešať cesto.
Následne si odmerkou odmeriam potrebné množstvo cukru, ktoré prisypem k žĺtkom a všetko dôkladne metličkou vymiešam do penista aj spolu s vanilkovým cukrom. Bielka si dám do robota, ktorý mi ich so štipkou soli vyšľahá na hustý sneh. Kto nemá robota a šľahá ručne či mixérom, tak to urobí samozrejme v rámci svojich možností tak, ako sa mu dá.
Ja, pokým sa mi šľahajú bielka, si do žĺtkovo-cukrovej zmesi pridám vlažnú vodu a olej a opäť všetko spolu dôkladne premiešam. Následne preosejem múku zmiešanú s práškom do pečiva. Nedávno som si kúpila také krásne nádobky na múku/cukor, musím sa teda pochváliť 😀 Je to veľmi užitočná vecička, ktorá zároveň vyzerá takto krásne:
Keď máme v miske žĺtka s cukrom (kryštálovým aj vanilkovým), vodu, olej a múku s práškom do pečiva, tak nám zostáva už len posledný krok na prípravu nadýchaného piškótového cesta – jemne vmiešať vyšľahaný tuhý sneh z bielkov.
Pripravíme si plech (neviem presné rozmery, ale je to klasický veľký plech, cca tak 43 x 27 cm?), ktorý vystelieme buď papierom na pečenie, alebo – ja som papier nemala, tak som ho jemne potrela olejom. Cesto vylejeme na plech a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov po dobu cca 25 minút (skontrolujeme špáratkom, ak sa cesto nelepí, tak je hotové).
Z vychladnutého cesta som si vykrojila pomocou malých tanierikov dva kruhy o priemere cca 20 cm.
Ďalej si pripravíme smotanový krém. Všetky suroviny, teda šľahačkovú aj kyslú smotanu spolu s vanilkovým cukrom vyšľaháme na tuhý krém. Mne opäť pomohol môj pomocník – kuchynský robot.
Pripravíme si ovocie. Ja som si nakrájala na kolieska jeden banán a jedno kiwi.
Na jeden korpus som si uložila polovičku ovocia, na ktoré som následne naniesla smotanový krém. Naň som opäť naniesla vrstvu ovocia, ktoré som opäť zakryla krémom. Následne som na vrch položila druhý korpus a potrela ho opäť krémom – zo všetkých strán, teda vrch aj boky tortičky, aby sme všetko zamaskovali a prekvapenie nás čakalo vo vnútri 🙂 . Krém sa zúžitkoval akurát. Zbytky z nádoby prišiel povytierať šrotovník s odrezkami z korpusu 😀 .
Tortička je spravená, už nám zostáva ju len pekne vyzdobiť. Pripravíme si zelený cukor. Ani som nevedela, že také niečo existuje, pokým som ho včera nenašla v oddelení so surovinami na pečenie. Ďalej som si zobrala vrchnák užanineviemzčohobol 😀 , proste taký nejaký ako býva na nádobke, v ktorej sa predáva napríklad šalát.. Proste, pripravte si niečo, čo má tvar kruhu, ktorého priemer je menší ako vaša tortička. Tento kruh som položila do stredu torty a okraje som obsypala zeleným cukrom, ktorý má imitovať trávu.
Ďalej si nastrúhame čokoládu, ktorou posypeme okraje torty. Zbytky som nechala na tácke, aby imitovali rozsypanú hlinu.
Na zelený cukor som poukladala vajíčka – čokoládové cukríky a motýlikov, ktoré som kúpila pôvodne na zdobenie cupcakes, ktoré som ešte nerobila 😀 .
A teraz nastáva tá posledná a najťažšia vec. Nápis. Kúpila som si farebné perá na zdobenie, tak hor sa do toho! Celkom sme sa aj s priateľom natrápili, pokým sme to celé napísali, ale nakoniec si myslím, že ten nápis „Happy Easter“ nie je až taký strašný. Veľmi zle sa nám písalo písmenko „a“, ktoré sa nám strašne zlievalo… Už som chytala troška nervičky, keď priateľa napadlo dať namiesto písmena „a“ vajíčko uložené na kôpke zeleného cukru – trávy. Tento nápad som doladila ja – tým, že som na vajíčko riskla napísať nemotorné písmenko „a“ a … myslím, že sa to celkom podarilo. Veď posúďte sami.
Tortičku dáme samozrejme vychladiť do chladničky a môžeme ochutnávať. Najlepšia je na druhý deň samozrejme, kedy korpus nasiakne vlhkosť zo smotanovej plnky a ovocia. PS: Cukor je naozaj zelený, len občas vyzerá ako žltý, hlavne na foto 😀
A takto vyzerá rozkrojená 🙂