Morčacie prsia plnené camembertom, rukolou a brusnicami s pečenou tekvicou
Tento recept som našla v jednej kuchárskej knihe, ktorú mám od svojej švagrinky :-). Zo začiatku som bola troška skeptická voči kombinácii všetkých surovín, ale keďže rada skúšam nové chute, riskla som to a poviem vám, risk bol v tomto prípade aj zisk! 🙂 Kombinácia výrazného camembertu, špecifickej chuti rukoly a sladkých, ružovým vínkom nasiaknutých brusníc bola proste fenomenálna. Tak, čo poviete, risknete to aj vy s týmto receptom?
potrebujeme
základné suroviny
- morčacie rezne – 500 gramov,
- camembert – 150 gramov,
- Hokkaido tekvica – 1 ks,
- cesnak – celá hlávka,
- rukola -za hrsť,
- suché ružové víno – 100 ml (zvyšok fľašky popíjame napríklad popri varení alebo radšej až po 🙂 ),
- sušené brusnice – za hrsť
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- čerstvý tymián,
- olivový olej
postup
Na úvod tohto receptu treba povedať, že deň vopred si vložíme do misky hrsť sušených brusníc, ktoré zalejeme suchým ružovým vínom, aby zmäkli a napili sa vína (ktorého sa potom môžeme napiť aj my 😀 – bude sladučké a mňam 🙂 ).
Najskôr si pripravíme tekvicu, ktorú ošúpeme, vydlabeme (zopár zrniečok si môžeme odložiť), nakrájame ju na menšie kúsky a vložíme na plech, kde môžeme pridať na okraj aj zopár tekvicových zrniečok.
Takto pokrájanú tekvicu osolíme, okoreníme, posypeme lístočkami tymiánu a pokvapkáme olivovým olejom. Cesnak si rozdelíme na strúčiky, ktoré neošúpané pridáme ku tekvici a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 stupňov približne na pol hodinku.
Ďalej si pripravíme mäso. Morčacie prsia si opláchneme, osušíme a prikryté fóliou či sáčkom ich naklepeme na tenké plátky. Takto pripravené rezne ochutíme z oboch strán soľou a mletým čiernym korením. Na ochutené mäso si dáme kúsok camembertu, (ktorý si podľa množstva rezňov rozdelíme na rovnomerné porcie), ďalej pridáme zopár lístkov rukoly a čajovú lyžičku brusníc, ktoré sme mali deň vopred namočené v ružovom víne (brusnice si scedíme cez sitko a výluh vypijeme ).
Teraz prichádza tá najťažšia časť. Plátok mäsa, naplnený camembertom, rukolou a brusnicami si preložíme a urobíme z neho rolku respektíve kapsu, ktorú spojíme po bokoch špáratkami alebo lepšou možnosťou je použiť niť a previazať tieto kapsičky s ňou. Ja som sa musela popasovať so špáratkami, lebo niť ma napadla až teraz, ako píšem tento recept . Zopár lístkov rukoly a troška brusníc si môžeme odložiť na servírovanie.
Na panvicu si dáme olivový olej a sprudka z každej strany morčaciu kapsu opečieme približne 4 minútky. Mäso preložíme do zapekacej misy a dáme piecť približne na 15-20 minút na takých 180-200 stupňov.
panvička radí
Pred podávaním ozdobíme pečenými tekvicovými zrniečkami, čerstvou rukolou a brusnicami.