Jahňací burger s hranolkami zo sladkých zemiakov
Tento recept mám vďaka jednej donáškovej službe v Anglicku, ktorá ponúka službu, kedy si vyberiete na internete 3 jedlá, ktoré chcete uvariť a oni vám pošlú všetky potrebné ingrediencie spolu s receptom. Musím povedať, že sme vybrali vynikajúco! O tento recept sa jednoducho musím podeliť aj s vami – fanúšikmi Veselej panvičky 🙂
potrebujeme
základné suroviny
- mleté jahňacie mäso – 180 gramov,
- sladké zemiaky – batáty – 400 gramov,
- červená cibuľa – 1 ks,
- čerstvá mäta – 10 gramov,
- biely jogurt gréckeho typu – 120 gramov,
- cesnak – 2 strúčiky,
- ciabatta – 2 ks (alebo iná žemľa),
- olivový olej
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- mletá rasca – 2 ČL,
- sušené oregano – 1 ČL,
- cukor kryštálový – 1 ČL
Na úvod radšej poviem, že z daných surovín nám vyšli 2 porcie, čo síce môžete zistiť samozrejme už pri uvedenej surovine ciabatta – 2 ks – teda 2 žemle, ale tak pre istotu to sem napíšem ešte raz takto 🙂
Rúru si zapneme vyhriať na 220 stupňov Celzia. Batáty si očistíme a nakrájame na hranolčeky, ktoré rozložíme po plechu alebo pekáči a rovnomerne pofŕkame olivovým olejom, dochutíme soľou a sušeným oreganom. Takto pripravené hranolčeky dáme piecť na cca 35 minút do chrumkava.
Ďalej si pripravíme skaramelizovanú cibuľku. Červenú cibuľu prekrojíme na polovičku. Jednu polovičku si odložíme na prípravu mäsa a druhú polovičku pokrájame na tenké plátky -(1/2 kolieska). Do hrnca dáme rozpáliť olivový olej. Niekto sa môže pozastavovať nad tým, že na olivovom oleji by sa smažiť nemalo, ja však mám kúpený taký, ktorý je určený priamo na vysmážanie či pečenie. Ak taký nemáte, môžete použiť klasický rastlinný olej, ktorý sa v kuchyni používa najčastejšie. Na rozpálený olej vložíme plátky cibule, ktoré jemne osolíme a pridáme 1 ČL kryštálového cukru – kto nechce, tak cukor pridať nemusí, podľa mňa sa to tam však veľmi hodilo, takže odporúčam! 🙂 Cibuľu takto necháme na miernom plameni opekať a skaramelizovať po dobu cca 15 minút.
Zatiaľ si pripravíme burgre – mäsové fašírky. V miske si zmiešame mleté mäso, do ktorého pridáme druhú polovičku cibule, ktorú sme si odložili pri príprave skaramelizovanej cibuľky. Túto polovičku však nakrájame tentokrát na drobné kúsky (nie kolieska ako prvú polovičku cibule) a pridáme k mäsu. Ďalej si nasekáme mätové lístky a polovičku z týchto lístkov pridáme k mäsu. Druhú časť si necháme na dresing. Pridáme nastrúhaný alebo pretlačený strúčik cesnaku. Do mäsovej zmesi na záver pridáme soľ, mleté čierne korenie podľa svojej chuti a mletú rascu. Všetko dôkladne premiešame – najlepšie rukami.
Ciabatty si vložíme na 5 minút do vyhriatej rúry (verím, že pokým sa vám pečú hranolčeky, nájde sa tam troška miesta na dve žemličky) aby sa nám prehriali a zostali chrumkavé. Zatiaľ si pripravíme dresing – tzatziki.
Biely jogurt si dáme do misky. Pridáme k nemu druhý nastrúhaný alebo pretlačený strúčik cesnaku, zvyšok nasekanej čerstvej mäty a opäť podľa svojej chuti soľ a mleté čierne korenie. Premiešame a odložíme nabok.
Chrumkavé ciabatty vyberieme z rúry a opatrne ich prekrojíme na polovičky. Tieto polovičky vložíme na vyhriatu suchú panvicu s prekrojenými časťami nadol, aby sa nám pekne prepiekli – cca tak na 2-3 minútky.
Keď máme ciabatty chrumkavé, vyberieme ich na tanierik a pripravíme si burgre, ktoré rukami tvarujeme do fašírok. Na panvicu dáme olej a keď je dostatočne horúci, vložíme doň naše jahňacie burgre. Opekáme pri postupnom obracaní cca 5 minút z každej strany, pokým sú burgre dôkladne prepečené.
Na tanierik si dáme rozkrojenú ciabattu (alebo inú žemľu), na ktorú si uložíme skaramelizovanú cibuľku, na ktorú položíme horúci burger. Naň servírujeme náš dresing. Podávame s hranolčekmi zo sladkých zemiakov. Dobrú chuť! 🙂 Ospravedlňujem sa za foto, bohužiaľ, nemám bohvieaký foťák a ten dresing to celé zabil a osvietil 🙁