Segedínsky guláš
Po prvýkrát v mojom živote (ja viem, hanba mi 😀 ) som sa rozhodla uvariť segedínsky guláš. Výsledok dopadol skvelo a veľmi sme si pochutili. Receptík samozrejme zdieľam aj s vami. Nech sa páči. Vynikajúci segedínsky guláš.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- bravčové mäso – pliecko – 500 gramov,
- kyslá kapusta – 750 gramov,
- cibuľa – 1 ks – väčšia,
- smotana sladká (na varenie) – 500 ml,
- bravčová masť – 2 PL,
- múka na zátrepku – 1 PL,
- mlieko – 1 dcl
na dochutenie podľa svojej chuti
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- rasca mletá,
- mletá červená paprika,
- kryštálový cukor
POSTUP
Pripravíme si veľký hrniec, v ktorom budeme segedín variť. Najskôr si očistíme cibuľu, ktorú nakrájame na menšie kocky. Do hrnca dáme roztopiť bravčovú masť, na ktorú dáme túto cibuľu opražiť. Zatiaľ si nakrájame mäso – na väčšie kocky. Keď je cibuľa mierne opražená, pridáme k nej mäso, poprášime ho mletou rascou a soľou, pár minút orestujeme, aby sa mäsko zatiahlo a pustilo šťavu, podlejeme ho ešte troškou vody a necháme pod pokrievkou dusiť cca 45 minút.
Kyslú kapustu nikdy nepremývam a do jedál ju dávam rovno aj so šťavou (ako ste si už možno všimli v niektorých mojich receptoch z kapusty), no komu sa zdá príliš kyslá, nech ju kľudne prepláchne pod vodou a vyžmýka. Ak je kapusta nakrájaná na menšie rezance, pridáme ju k mäsu, v prípade potreby ju ešte pokrájame na menšie kúsky. Posypeme mletou červenou paprikou, podlejeme vodou, dôkladne premiešame a opäť necháme prikryté dusiť. V prípade potreby dolievame vodou, aby nám kapusta a mäso na dne hrnca neprihoreli.
Keď sú už kapusta aj mäso mäkké, do hrnca prilejeme sladkú smotanu na varenie. Ďalej si v šálke dôkladne rozmiešame múku v troške mlieka a pridáme do hrnca. Poriadne premiešame, dochutíme soľou, kto chce, môže aj mletým čiernym korením a v prípade, že je segedín moc kyselý, je dobré dochutiť ho aj kryštálovým cukrom. Segedínsky guláš je teraz hotový a môžeme ho podávať s knedľou (na ktorú recept bohužiaľ ešte nemám, lebo stále som sa neodhodlala ju vyskúšať 🙁 takže u nás stále letí tá kupovaná, no tentokrát sa nám podarilo kúpiť fakt veľmi dobrú, mäkkú a vláčnu, takže keď vám môžem odporučiť, bola to ručne vyrábaná Slatinská tradičná parená knedľa z Kauflandu a bola naozaj super 🙂 )