madarsky gulas_2

Maďarský guláš s knedľou podľa Veselej panvičky

Po týždni, kedy som nemala vôbec chuť  na mäso (robila som langoše, vyprážané rybie filé, zapekané cestoviny, parené buchty a pod.) som dostala chuť na poriadny maďarský guláš s knedľou. Guláš som vždy varila na štýl “polievky” resp. “kotlíkového gulášu”, ktorý sa podával s čerstvým chlebíkom, no dnes som mala chuť spraviť ho s knedľou. Prinášam vám teda moju verziu tohto sýteho a veľmi chutného jedla, tentokrát z bravčového mäsa, na ktoré mi manžel povedal, že “Lepší guláš som asi ešte v živote nejedol!” No čo viac dodať? Snáď už len ten sľúbený recept :-)

POTREBUJEME

ZÁKLADNÉ SUROVINY
  • bravčové stehno – 1 kg,
  • cibuľa – 3-4 ks – veľké,
  • cesnak – 4 strúčiky,
  • hrubá paprika – 2 ks,
  • rajčinový pretlak – 1 malý pohár/konzerva,
  • bravčová masť – na opraženie cibule a mäsa
Koreniny na dochutenie
  • mletá červená paprika,
  • mletá rasca,
  • mleté čierne korenie,
  • soľ,
  • chilli,
  • majorán

POSTUP

Pripravíme si veľký hrniec. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme ju na roztopenej bravčovej masti (ak nemáme masť, stačí olej, no na masti je to chutnejšie ;-) ). Pokým sa cibuľa restuje, bravčové mäso si nakrájame na väčšie kocky. Takto pokrájané mäso pridáme k cibuli a zprudka orestujeme zo všetkých strán, nech sa nám mäsko zatiahne. Pridáme mleté čierne korenie, soľ, mletú červenú papriku, mletú rascu a mleté chilli. Majorán a cesnak budeme pridávať až ku koncu varenia. Mäso spolu s cibuľou zalejeme primeraným množstvom vody, zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť približne 30 minút.

www.bionatural.sk

Zatiaľ si na tenšie pásiky/kocky pokrájame hrubú mäsitú papriku – ja som použila jednu červenú a jednu tmavozelenú a očistíme si strúčiky cesnaku. Po uplynutí času dusenia mäsa k nemu pridáme aj nakrájanú papriku a pohár rajčinového pretlaku. Podľa potreby pridáme vodu a ďalej dusíme, až kým mäso a paprika nie sú úplne mäkké.

Keď už je mäso i zelenina mäkká, do gulášu pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a majorán – len tak pre chuť a vôňu, nie veľa. Dôkladne premiešame a necháme minútku povariť. Ak sa nám zdá guláš príliš hustý, respektíve chceme dorobiť viac omáčky, tak, ako som to chcela ja, prilejeme do gulášu ešte vodu a šťavu následne zahustíme 1-2 PL hladkej múky rozmiešanej v troške vody. Na záver ešte jedlo dochutíme potrebným množstvom soli, rasce, čierneho korenia alebo chilli. Podávame s knedľou alebo len tak s chlebom :-)

madarsky gulas_1 madarsky gulas_2 madarsky gulas_3

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

Potešte ma vašim komentárom k tomuto receptu :)