Po týždni, kedy som nemala vôbec chuť na mäso (robila som langoše, vyprážané rybie filé, zapekané cestoviny, parené buchty a pod.) som dostala chuť na poriadny maďarský guláš s knedľou. Guláš som vždy varila na štýl “polievky” resp. “kotlíkového gulášu”, ktorý sa podával s čerstvým chlebíkom, no dnes som mala chuť spraviť ho s knedľou. Prinášam vám teda moju verziu tohto sýteho a veľmi chutného jedla, tentokrát z bravčového mäsa, na ktoré mi manžel povedal, že “Lepší guláš som asi ešte v živote nejedol!” No čo viac dodať? Snáď už len ten sľúbený recept
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- bravčové stehno – 1 kg,
- cibuľa – 3-4 ks – veľké,
- cesnak – 4 strúčiky,
- hrubá paprika – 2 ks,
- rajčinový pretlak – 1 malý pohár/konzerva,
- bravčová masť – na opraženie cibule a mäsa
Koreniny na dochutenie
- mletá červená paprika,
- mletá rasca,
- mleté čierne korenie,
- soľ,
- chilli,
- majorán
POSTUP
Pripravíme si veľký hrniec. Cibuľu nakrájame nadrobno a opražíme ju na roztopenej bravčovej masti (ak nemáme masť, stačí olej, no na masti je to chutnejšie ). Pokým sa cibuľa restuje, bravčové mäso si nakrájame na väčšie kocky. Takto pokrájané mäso pridáme k cibuli a zprudka orestujeme zo všetkých strán, nech sa nám mäsko zatiahne. Pridáme mleté čierne korenie, soľ, mletú červenú papriku, mletú rascu a mleté chilli. Majorán a cesnak budeme pridávať až ku koncu varenia. Mäso spolu s cibuľou zalejeme primeraným množstvom vody, zakryjeme pokrievkou a necháme dusiť približne 30 minút.
Zatiaľ si na tenšie pásiky/kocky pokrájame hrubú mäsitú papriku – ja som použila jednu červenú a jednu tmavozelenú a očistíme si strúčiky cesnaku. Po uplynutí času dusenia mäsa k nemu pridáme aj nakrájanú papriku a pohár rajčinového pretlaku. Podľa potreby pridáme vodu a ďalej dusíme, až kým mäso a paprika nie sú úplne mäkké.
Keď už je mäso i zelenina mäkká, do gulášu pridáme pretlačené strúčiky cesnaku a majorán – len tak pre chuť a vôňu, nie veľa. Dôkladne premiešame a necháme minútku povariť. Ak sa nám zdá guláš príliš hustý, respektíve chceme dorobiť viac omáčky, tak, ako som to chcela ja, prilejeme do gulášu ešte vodu a šťavu následne zahustíme 1-2 PL hladkej múky rozmiešanej v troške vody. Na záver ešte jedlo dochutíme potrebným množstvom soli, rasce, čierneho korenia alebo chilli. Podávame s knedľou alebo len tak s chlebom