Sýty cibuľový koláč
Už dlhšie som mala chuť na nejaký slaný koláč a tak som si troška poblúdila internetom a našla som zaujímavú inšpiráciu na cibuľový koláč. Keďže som mala k dispozícii veľa cibule, nebolo ďalej čo riešiť. Z prípravy slaninkového karfiólu nám zostal i kúsok slaniny, tak som sa rozhodla zaexperimentovať a pripravila som vynikajúci koláč. Veľmi rada sa s vami podelím o môj recept.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE
- hladká múka – 280 gramov,
- maslo – 140 gramov na korpus + 25 gramov na prípravu cibule,
- smotana na šľahanie – 300 ml,
- slanina – 200 gramov,
- cheddar alebo iný syr – 150 gramov,
- cibuľa – 6-7 stredne veľkých ks
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- mleté čierne korenie,
- soľ, prípadne vegeta, podravka
POSTUP
Najskôr si pripravíme korpus na koláč. Do misy si dáme múku a maslo, ktoré si nakrájame na menšie kúsky, aby sa nám s ním lepšie pracovalo. Rukami vypracujeme hmotu, ktorá začne naberať približne takúto formu…
Pridáme približne 8 PL studenej vody, poriadne zapracujeme do hmoty a spravíme si guličku, ktorú dáme na pomúčenú dosku…
Guličku vygúľame valčekom (alebo aj rukami to ide celkom dobre) do požadovanej veľkosti, ktorá má byť o niečo väčšia ako je plech samotný, aby cesto dokázalo pokryť nielen spodok ale i všetky boky nášho plechu.
V pôvodnom recepte sa tento koláč robí na okrúhlu formu, môžete použiť takú, s priemerom cca 25 cm. Ja však takú nemám, tak som použila plech v tvare štvorca s rozmermi 20 cm x 20 cm.
Cesto prenesieme na olejom potretý plech a prstami postláčame a porozťahujeme po bokoch, popicháme vidličkou…
Surový korpus dáme do chladničky na 20 minút zachladiť.
Zatiaľ si pripravíme plnku. Na masle speníme na kolieska nakrájanú cibuľu. Cibuľu si najskôr rozpolíme a následne jednotlivé polovičky nakrájame na tenké kolieska. Na panvičke cibuľka chytí krásnu zlatistú farbu, za občasného miešania, za cca 15 minút.
Do hlbokej misky si rozbijeme 2 vajíčka, ktoré vyšľaháme. (do maličkej misky si odoberieme tak 2 PL z rozšľahaných vajíčok, ktoré budeme neskôr potrebovať na potretie korpusu pred jeho predpečením). Pridáme smotanu na šľahanie, nastrúhaný syr (trošku si odoberieme na neskoršie posypanie koláča), mleté čierne korenie, vegetu – stačí troška, tak 2 ČL. Pridáme hotovú cibuľku. Na tej istej panvici si opražíme slaninku nakrájanú na menšie kocky. Potom ju pridáme do misky, v ktorej si pripravujeme plnku. Všetko dôkladne premiešame.
Korpus vytiahneme z chladničky, potrieme vyšľahaným vajíčkom, ktoré sme si odobrali pri príprave plnky a šupneme do vopred rozohriatej rúry na 180 stupňov a predpečieme približne tak 20 minút.
Plech, respektíve okrúhlu formu, ak ju máte 🙂 , vytiahneme, opatrne doň nalejeme plnku…
…a dopekáme ďalších 20 minút. Ako si môžete všimnúť, troška mi korpus „zliezol“ z bokov, takže som nakoniec nepoužila všetkú plnku, aby sa mi to celé neroztekalo. Neskôr vám ukážem, čo som spravila so zvyškom plnky…
Samozrejme opäť pripomínam, ako pri všetkých receptoch, že si treba sledovať čas pečenia a zariadiť sa podľa vlastnej rúry. Po 20 minútach som plech vytiahla a na koláč som nasypala naň zvyšok nastrúhaného syra a dala zapiecť do zlatista. Vyberieme z rúry.
Hotový koláč necháme 10 minút vychladnúť, potom preklopíme na tanier. Tu som použila zaujímavú fintu, kedy som si plech prikryla veľkým plytkým tanierom a rýchlo koláč preklopila. Následne som mala koláč na tanieri, ale.. bol hore nohami. Preto som ho opäť prikryla ďalším tanierom a znova preklopila a – jéééj, koláčik 🙂
A takto krásne vyzerá naservírovaný na tanieriku 🙂
A ešte jeden pohľad zblízka…
Zvyšok plnky mi vyšiel tak akurát do 2 maličkých zapekacích misiek, tak som ju proste len tak zapiekla 🙂 Práve toto čudo papám s domácou pletenkou a je to mňamka 🙂