Losos na masle so zeleninovým kuskusom a zelenými fazuľkovými strukmi
Podľa môjho názoru je losos jedna z najlepších rýb, aké som kedy jedla. Výhodou je, že kupované lososové filé nemá kosti (a ak hej, tak sú drobné a mäkké). Toto jedlo si doprajeme, keď máme pocit, že sme už prejedení ťažkých jedál a máme chuť na niečo ľahké a diétne zároveň. Môj priateľ nemal kuskus moc v láske, až pokým som mu ho nepripravila takto…
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE
- losos – podľa potreby, približne 2-3 ks filé na osobu,
- maslo – 50 gramov,
- kuskus – 80 gramov je približne porcia pre 1 osobu,
- mrazenú zeleninu – mix kukurica, hrášok, mrkva – prípadne iná zelenina
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- petržlenová vňať,
- korenie na ryby atď.
POSTUP
Opäť jedna z mojich rýchloviek v kuchyni 😀
Kuskus si pripravíme podľa návodu na obale, väčšinou sa odporúča dať ho do hrnca a zaliať vodou približne pol centimetra nad kuskus, prikryť pokrievkou a počkať cca 10 minút, pokým vodu vsiakne. Vhodné je však pridať pár lyžíc olivového oleja, pretože kuskus je dosť suchý.
Zeleninu si zvlášť uvaríme v druhom hrnci, zlejeme, pridáme plátky masla, ktoré necháme na zelenine rozpustiť, dochutíme soľou, mletým čiernym korením a následne zmiešame s kuskusom.
Lososa som robila veľmi jednoducho, niekomu to môže pripadať fádne, nám však chutilo.
Rybu si z oboch strán osolíme, okoreníme (ak máme korenie na ryby, môžeme použiť aj to, tým pádom ale vynecháme soľ a korenie), dáme na pekáč potretý olivovým olejom alebo maslom. Na vrch lososa dáme plátky masla a nasekanú petržlenovú vňať – to len tak pre oživenie 😉 Pečieme približne 20 minút, keďže losos je pripravený celkom rýchlo.
Podávame s dusenými zelenými fazuľovými strukmi, ktoré mimochodom úplne zbožňujem! 🙂
PANVIČKA RADÍ
Losos je taktiež veľmi chutný, keď si ho pripravíme v marináde. Na marinádu, ako ju robím ja, potrebujeme:
- olivový olej,
- cesnak – 2-3 strúčiky (kto má ako rád),
- bylinky – tymián prípadne iné (zaexperimentujte 😉 ),
- soľ,
- mletú červenú papriku,
- mleté čierne korenie
Všetky suroviny si zmiešame v miske a vložíme lososa nakrájaného na filé. Necháme marinovať – čím dlhšie, tým lepšie losos nasaje všetky chute 🙂
Potom len šupneme na panvičku, na ktorej si roztopíme troška masla a opekáme z oboch strán podľa potreby (keďže marináda obsahuje olej, tak netreba ďalej pridávať veľa masla či oleja na opekanie a ak máme teflónovú panvicu, ktorá má nelepivý povrch, nemusíme vôbec mastiť, stačí rovno vložiť lososa a opekať z oboch strán).