Rozlietané španielske vtáčky
Mamina zvykla robiť španielske vtáčky, keď sme boli menší, no keďže s tým bola piplačka, časom toto jedlo zmizlo z nášho jedálnička. Dnes som však urobila jednoduchšiu verziu tejto mňamky – a to rozmotané alebo „rozlietané“ španielske vtáčky. Postup je rovnaký ako pri klasických, avšak nepotrebujete niť, pretože všetky ingrediencie, ktoré idú do „plnky“ si voľne „plávajú“ v šťave.
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY
- hovädzie mäso – asi 1 kg,
- cibuľa – 1 ks (veľká),
- údená slanina – 150 gramov,
- párky – tenké – 4 ks,
- zavárané uhorky – 4 ks (veľké),
- vajíčko – 4 ks,
- hovädzí bujón – 1 kocka,
- olej/bravčová masť – 3 PL,
- hladká múka – 1 PL
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
- horčica,
- kečup,
- soľ,
- mleté čierne korenie
POSTUP
Najskôr si pripravíme všetky suroviny. Cibuľu si nakrájame na kocky, párky na pásiky, kyslé uhorky na menšie kúsky a slaninku na kocky. Vajíčka si dáme uvariť. Hovädzie mäso si nakrájame na plátky, ktoré dôkladne vyklepeme, ochutíme z oboch strán soľou a mletým čiernym korením a potrieme horčicou.
Rozpálime si olej (alebo bravčovú masť – tú väčšinou používam ja) v ktorom necháme zosklovatieť cibuľu. Neskôr k nej pridáme na kocky nakrájanú údenú slaninu a spolu opražíme. Do zmesi pridáme horčicou potreté hovädzie plátky, ktoré zprudka orestujeme z oboch strán. Uvarené vajíčka si olúpeme a nakrájame na menšie kúsky.
Keď je mäsko zatiahnuté, do hrnca pridáme „plnku“, t. j. nakrájané párky, uhorky a vajíčka. Všetko spolu zalejeme vriacou vodou tak, aby boli všetky suroviny pod vodou. Do hrnca taktiež pridáme hovädzí bujón (môže aj nemusí byť) a všetko necháme spolu dusiť domäkka – približne hodinu a pol. Občas samozrejme skontrolujeme, premiešame, podľa potreby dolejeme vodu.
Keď je mäsko mäkké, šťavu dochutíme podľa seba – horčicou, troškou kečupu (mne sa zdala moc kyslá, takže som to troška zjemnila kečupom, nech to nie je tak kyselé), soľou a mletým čiernym korením. Na záver šťavu zahustíme troškou hladkej múky rozmiešanej v studenej vode. Necháme prevariť, odstavíme z plameňa a podávame s ryžou.