img_20170106_141755

Zapekané kuracie prsia so šampiňónmi, smotanou a syrom s hráškovo-kukuricovou ryžou

Po dlhšom čase konečne pridávam recept jedla, ktoré sa mi podarilo odfotiť skôr, než sme sa do neho pustili alebo lepšie povedané vtedy, keď Danny spal a nesliedil okolo stola :-D Ak vás zaujíma, čo mám nové za ten čas, od kedy som bola naposledy aktívna s pridávala recepty, mám pre vás novú časť na svojom webe – Blog, kde budete môcť okrem receptov čítať aj iné veci a zážitky z môjho života. Prvý príspevok nájdete TU.
A teraz už k receptu! 

POTREBUJEME

ZÁKLADNÉ INGREDIENCIE na mäso
  • kuracie prsia – 750 gramov,
  • čerstvé šampiňóny – 250 gramov,
  • šľahačková smotana – 1 malý kelímok,
  • syr – eidam alebo gouda – 150 gramov
Na dochutenie podľa svojej chuti
  • soľ,
  • mleté čierne korenie
Základné ingrediencie na hráškovo-kukuricovú ryžu
  • ryža – 1 odmerka
  • voda – 2 odmerky
  • cibuľa – 1 stredne veľká
  • mrazený hrášok a kukurica – podľa potreby a chuti
  • vegeta – 2-3 ČL
  • olej

POSTUP

Pripravíme si pekáč alebo zapekaciu nádobu, v ktorej budeme piecť mäso.

Kuracie prsia si nakrájame pozdĺžne na tenšie plátky (mne vyšli cca 3 plátky z každého – tých 750 gramov boli 2 veľké prsia). Nakrájané rezne z oboch strán ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Uložíme ich do pekáča a pripravíme si zvyšok surovín.

Čerstvé šampiňóny umyjeme a zbavíme tak možných nečistôt a na doštičke si ich nakrájame na plátky. Týmito plátkami posypeme mäso tak, aby boli rovnomerne rozložené na každom jednom kúsku. Ďalej si nastrúhame syr na hrubom strúhadle na syr a taktiež ho rovnomerne rozložíme na šampiňónovú vrstvu. Všetko spolu zalejeme šľahačkovou smotanou a dáme do trúby piecť pri 180 – 200 °C (najskôr nechávam trúbu slabšie, aby sa mäso stihlo uvariť a ku koncu teplotu zvýšim, aby sa syr pekne zapiekol) a pečieme cca 45 minúť.

Zatiaľ si môžeme pripraviť ryžu. Dokonalá ryža sa mi vždy podarí v hlbokej teflónovej panvici s pokrievkou. Najskôr do nej nalejem troška oleja, zapnem ju vyhriať a za tento čas si najemno nakrájam cibuľu. Tú dám do rozpáleného oleja opražiť. Medzitým si prepláchnem v sitku ryžu, aby som ju zbavila prebytočného škrobu.

Prepláchnutú ryžu pridám k opečenej cibuľke spolu s mrazeným hráškom a kukuricou a chvíľu popražím. Na prípravu ryže používam odmerku, aby som vždy použila presné množstvo pomeru ryža:voda = 1:2. Napr. na 300 ml odmerky ryže použijem 2×300 ml vody. Vo vode rozmiešam vopred 2-3 ČL vegety na dochutenie.

K ryži s cibuľou podľa vyššie uvedeného návodu pridám vodu s vegetou, premiešam, zakryjem pokrievkou a počkám, kým začne voda prebublávať. Potom stiahnem plameň na najslabší a ryžu nechám 20-25 minút dusiť – sledujem a keď je voda úplne vyparená, panvicu stiahnem z plameňa a pod pokrievkou nechám ešte dorobiť a vsiaknúť prípadnú tekutinu.

Tak, a je to! Hotový pokrm môžeme servírovať :-)

img_20170106_141716img_20170106_141825A ešte jedna zblízka:img_20170106_141816

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

Potešte ma vašim komentárom k tomuto receptu :)