svieckova na smotane_2

Hovädzia sviečková na smotane s knedľou

Keďže sme poslednou dobou jedli stále “niečo” s ryžou, alebo “niečo” so zemiakmi, rozhodla som sa spraviť “niečo” s knedľou :-D Keďže sviečkovú na smotane som ešte nikdy nevarila, toto bola moja premiéra. Tlakový hrniec opäť nesklamal a moje kuchárske znalosti asi tiež nie – veď posúďte, či sa mi vydarila na prvý raz :)

POTREBUJEME

ZÁKLADNÉ SUROVINY 
  • hovädzia sviečková – ja som použila falošnú hovädziu sviečkovú z pliecka – 1 kg,
  • cibuľa – veľká – 1 ks,
  • mrkva – 3 ks,
  • petržlen – 2 ks,
  • zeler – 1/4 menšieho,
  • kyslá smotana – 1 malý kelímok,
  • sladká smotana – 2 malé kelímky,
NA DOCHUTENIE PODĽA SVOJEJ CHUTI
  • soľ,
  • mleté čierne korenie,
  • celé čierne korenie – 7 guľôčok,
  • bobkový list – 3 ks

POSTUP

Na úvod upozorním, že tento recept som robila v tlakovom hrnci. Cibuľu a koreňovú zeleninu si očistíme. Cibuľu nakrájame klasicky nadrobno a koreňovú zeleninu na menšie kocky. Na oleji orestujeme najskôr cibuľu a po pár minútach k nej pridáme aj zvyšok zeleniny. Do hrnca vhodíme aj bobkové listy, celé čierne korenie, soľ a mleté čierne korenie. Radšej menej, neskôr omáčku dochutíme podľa potreby :)

Na zeleninu pridáme mäso vcelku, zbavené blán a rôznych častí, ktoré sa nám  na ňom nepozdávajú :D U nás už na tieto odrezky čakal nedočkavý stravník – náš psík Danny :D Mäso zprudka opečieme zo všetkých strán, aby sa zatiahlo, podlejeme 2 šálkami vody a tlakový hrniec uzatvoríme. Všetko spolu varíme cca 50 minút od natlakovania hrnca.

Po uplynutí času otvoríme hrniec a skúsime, či je už mäso mäkké – no malo by byť :) Vyberieme ho na tanierik, zakryjeme alobalom a odložíme na teplé miesto. Zo zeleniny vyberieme bobkové listy a pokúsime sa vybrať aj celé čierne korenie (priznám sa, mne sa nechcelo, tak som ho rozmimxovala a nič zlé sa nestalo :D ). K zelenine pridáme kyslú a sladkú smotanu – najskôr len 1 kelímok a dôkladne mixujeme tyčovým mixérom. Podľa potreby prilievame sladkú smotanu, aby sme dosiahli požadovanej konzistencie omáčky – niekto môže preferovať hustejšiu, niekto riedku. Omáčku dochutíme podľa potreby, mne tam chýbalo troška sladkej chuti, tak som pridala jednu polievkovú lyžicu kryštálového cukru a ešte raz rozmixovala.

Po vymixovaní omáčky, mäso nakrájame na plátky a vložíme naspäť do hrnca k omáčke. Mäso s omáčkou podávame s knedľou, ktorú som ja žiaľ ešte nerobila, no možno raz sa na to dám a prekonám sa! Zatiaľ len takto s kupovanou, no bola výborná.

Sviečková na smotane sa podľa správnosti servíruje s plátkom citróna, brusnicovou omáčkou a šľahačkou. Brusnice ku sviečkovej milujem, takže po dofotení som si samozrejme ešte pridala pár lyžíc :-D svieckova na smotane svieckova na smotane_2

VESELÁ PANVIČKA VÁM PRAJE DOBRÚ CHUŤ!

Potešte ma vašim komentárom k tomuto receptu :)