Kalerábovo-mrkvová polievka s krupicovými knedličkami
Táto polievka je opäť veľmi rýchla na prípravu a vždy ju varím z 2-násobnej dávky ako uvádzam v recepte, nech ju máme aspoň na 3 dni, lebo nám moc chutí 🙂
POTREBUJEME
ZÁKLADNÉ SUROVINY na polievku
- kaleráb – 1 väčší kus,
- mrkva – 2 kusy,
- maslo – 25 gramov,
- olej,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- sušená petržlenová vňať (prípadne čerstvá)
ZÁKLADNÉ SUROVINY na knedličky
- vajíčko – 1 kus,
- olivový alebo klasický olej – 1 ČL,
- detská krupica (obyčajná alebo špaldová – zdravšia verzia) – 4-5 PL,
- soľ,
- mleté čierne korenie,
- sušená petržlenová vňať
Postup
Opäť jeden z mojich top receptov na polievku, ktorú milujeme. Ja ju varím výlučne v 4 litrovom hrnci 😀 a vtedy dávam 2-násobné množstvo uvedených surovín (aj na polievku, aj na knedličky).
Najskôr začneme tou menej príjemnou činnosťou a tou je strúhanie zeleniny. Ale nebojte sa, zaberie vám to max 10 minút a máte hotovo.
Mrkvu a kaleráb si očistíme a nastrúhame na hrubšom strúhadle. Do hrnca dáme olej a kúsok masla. Pridáme nastrúhanú zeleninu, cca 3 minútky restujeme, následne zalejeme vodou, dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Keďže zeleninka je nastrúhaná, mäkká bude raz-dva – rozumej 5-10 minút a je to.
Zatiaľ si môžme pripraviť knedličky. V malej miske zmiešame rozšľahané vajíčko, detskú krupicu, olej, soľ, mleté čierne korenie a sušenú petržlenovú vňať. Keď nám začne polievka vrieť, môžme začať hádzať knedličky. Tie robím pomocou dvoch malých lyžičiek. Jednoducho jednou naberiem cestíčko a druhou z nej hádžem do hrnca kúsky cesta. Knedličky sa uvaria rýchlo, takže naozaj celá príprava polievky zaberie tak 30 minút (záleží, ako rýchlo viete strúhať 😀 ) . Do polievky ešte na záver pridávam troška petržlenovej vňate. Podľa potreby ešte dolejem vodou, dochutím, nechám prevrieť a je to! 🙂