Rigatoni so špenátom, hubami a smotanovo-syrovou omáčkou
Keďže je dnes Zelený štvrtok, patrilo by sa variť niečo zelené. Na klasický špenát s varenými zemiakmi a volským okom som chuť akosi nemala, avšak chcela som vymyslieť predsa len niečo so špenátom. Potom som v Tescu natrafila na sáčok s čerstvým špenátom, na ktorom bol recept. Jupí, problém vyriešený! Varíme podľa receptu na obale, aké nápomocné 😀 O tento super recept sa s vami samozrejme rada podelím.
potrebujeme
základné suroviny
- listový špenát čerstvý – 400 gramov,
- huby – 250 gramov – tento druh sa po anglicky povie „chestnut mushrooms“, bohužiaľ, neviem to nejako presne preložiť, vyzerajú síce úplne ako šampiňóny, avšak sú tmavšie, pripájam aspoň foto, aby ste mali predstavu, ale myslím si, že kľudne môžete použiť aj tie klasické šampiňóny 🙂
- smotana na šľahanie – 150 ml,
- rigatoni – cestoviny – 350 gramov – ja som použila presne tieto
- vajíčko – 4 ks,
- parmezán – 50 gramov,
- tvrdý syr – cheddar alebo iné – 50 gramov,
- olej – 2 PL,
na dochutenie podľa svojej chuti
- muškátový oriešok,
- mleté čierne korenie,
- soľ
postup
Do hlbokého hrnca si dáme variť jemne osolenú vodu, do ktorej po zovretí nasypeme cestoviny. Rigatoni sa odporúča variť približne 10-12 minút.
Na našu veselú panvičku si dáme olej. Huby si pokrájame na plátky a vložíme ich do rozpáleného oleja a smažíme pár minút. Pripravíme si listový špenát – ja som kúpila sáčok, v ktorom sú listy už pripravené priamo na použitie, teda sú dôkladne umyté. Keďže listy sú dosť veľké, vkladáme ich do panvice k hubám po častiach. Vložíme prvú dávku, počkáme, kým sa nám listy sparia a zmenšia svoj objem, potom vložíme ďalšiu dávku atď, až pokým neminieme požadované množstvo špenátových listov. Následne na ne nastrúhame muškátový oriešok – kľudne 3/4 alebo aj celý a dôkladne premiešame.
Do misky si rozbijeme vajíčka, ku ktorým pridáme smotanu, mleté čierne korenie a soľ a nastrúhame parmezán a iný tvrdý syr – ja som použila Cheddar ale môžete kľudte aj Eidam alebo iný syr podľa chuti a všetko spolu vymiešame metličkou.
Uvarené cestoviny si scedíme a vrátime späť do hrnca, v ktorom sa varili. Na horúce rigatoni vylejeme pripravenú vajíčkovo-smotanovo-syrovú zmes. Zmes sa na horúcich cestovinách zrazí a stuhne. Dôkladne všetko premiešame. Ja som následne zapla sporák a nechala na ňom hrniec položený na najnižšom plameni a občasne premiešala, aby sa vajíčková zmes na cestovinách uvarila. Netreba to variť dlho, je to v podstate behom minútky či dvoch hotové, zatiaľ do cestovín pridáme huby so špenátom a vmiešame, ochutnáme a prípadne dochutíme soľou, či muškátovým orieškom. Ja som ho na začiatku dala radšej menej, necelú polovičku, ale na konci som ho ešte dostrúhala a taktiež som doložila trochu viac syra. Všetko záleží od vás 🙂 .
Hotové rigatoni podávame hneď po dovarení a premiešaní so všetkými surovinami. Ozdobíme ešte napríklad parmezánom a môžeme si ich vychutnať 🙂 .