Mliečna polievka s kukuricou a stonkovým zelerom
Ako som už uviedla v mojom predošlom recepte na Zapekanú ryžu „čo dom dal“, zajtra cestujeme preč a snažila som sa minúť suroviny, ktoré mi zostali v chladničke. Okrem zapekanej ryže som spravila aj túto vynikajúcu polievku. Je to dosť zvláštna kombinácia surovín, priznávam, ale keďže sme v Číne jedli nedávno mliečnu polievku, v ktorej plávala kukurička a veľmi nám chutila, tak som si povedala, že až také zlé to hádam nebude a pustila som sa do experimentovania. Nech sa páči, receptík.
potrebujeme
základné suroviny
- 1/2 plechovky kukurice,
- stonkový zeler – 4 stonky,
- zeleninový bujón – 1 ks,
- mlieko – 1 liter,
- maslo – kúsok
- bobkový list – 2 ks,
na dochutenie podľa svojej chuti
- vegeta,
- mleté čierne korenie,
- petržlenová vňať
postup
Pripravíme si hrniec o objeme tak 1,5 litra. Roztopíme si kúsok masla, na ktorom podusíme nadrobno nakrájané stonky zeleru. Čím drobnejšie budú kúsky zelera, tým skôr nám zmäkne. Ja som sa preto snažila ho nasekať na ozaj drobúčke kúsky. Po cca 5 minútach k zeleru pridáme kukuricu z konzervy, bobkový líst a celú zmes zalejeme mliekom. Polievku privedieme pomaly k varu, pridáme k nej 1 zeleninový bujón – ja používam takéto niečo, čo v sebe obsahuje aj kúsky zeleniny…
…a za občasného premiešania varíme 10 minút (alebo podľa potreby, aby bol zeler mäkký). Na záver polievku dochutíme podľa seba či už vegetou alebo soľou a mletým čiernym korením a do polievky pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Ja používam kučeravý petržlen – akosi viac sa mi páči, ako ten klasický 😀 A môžeme podávať 🙂